Type Here to Get Search Results !

Митрополит Амфилохије: У Цркви Божјој постоји само један народ – Божји народ!


Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је јутрос са свештенством Свету службу Божију у храму Успења Пресвете Богородице манастира Подмаине у Будви. Пред почетак Литургије Владика је замонашио искушенике ове монашке обитељи Драгишу и Бориса којима је дао имена Јосиф и Нестор. Првине ангелског лика примили су послушници Димитрије, Марко и Милош. У току Литургије Свету тајну крштења примили су Балша, Анастасија, Оливера и Анастасија. У литургијској проповиједи након читања Јеванђеља Митрополит Амфилохије је рекао да у Цркви Божјој постоји само један народ – Божји народ.



“Једна света заједница сабрана од свих земаљских народа, без обзира којим језицима они говорили и у које вријеме живјели. То је народ Божји, Црква Божја, Тијело Христово, то је царско свештенство”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Рекао је да је крштења рађање за живот вјечни и непролазност.

“Ова служба Божја и ове тајне свете обављају се на свим земаљским језицима и у свим земаљским народима. Нема мјеста на земаљском шару гдје данас нема Цркве Христове, Цркве Божије”, казао је Митрополит Амфилохије.

Након причешћа вјерних Владика Амфилохије је благосиљао славски колач поводом празника Светог Рафаила Банатског, небеског покровитеља игумана манастира Подмаине Рафаила Бољевића..

На крају је честитао славу оцу Рафаилу и братији уз благодарност Богу за обнову подмаинске обитељи.

Дејана Рајковића из Будве одликовао је архијерејском похвалницом за несебичну помоћ и показану љубав према манастиру Подмаине, као и према другим храмовима Митрополије црногорско-приморске.