Type Here to Get Search Results !

Епископ Пахомије: Умножавањем таланата задобијамо Царство небеско!

У дан када наша Света Црква прославља ова два велика светила Божија - мученике Сергија и Вакха, дана 20. октобра 2020. године, као и поводом годишњице освећења Храма, Његово Преосвештенство Епископ врањски господин Пахомије служио је Свету архијерејску Литургију у цркви Светог апостола и јеванђелисте Марка у Врању. Епископу су саслуживали јереј Александар Милошевић, јереј Далибор Јовић и ђакон Небојша Стевановић. 


У току Литургије, Епископ Пахомије је извршио чин благосиљања славских дарова и резање славског колача, које је за ову прилику припремио овогодишњи кум славе, господин Драган Ђорђевић са својом благочестивом породицом из Врања. 

На крају Литургије, Епископ Пахомије се обратио поучном беседом, говорећи о Светим угодницима Божијим које данас прослављамо, као и о умножавању таланата датих нам од Господа и задобијању Царства Божијега. Уједно је том приликом, за наредну годину, благословио кумство славе госпођи Јелени Стевановић из Врања. 

По благослову Епископа Пахомија, празник Светих мученика Сергија и Вакха у будућности ће бити друга слава Храма, у наследство генерацијама  и за сећање на чин освећења овог Храма. 

По завршетку Литургије, уз појање богомољачких и родољубивих песама, уприличена је славска трпеза љубави за све присутне, а коју су за ову прилику припремили овогодишњи кум славе и братство Храма са старешином протојерејем Далибором Величковићем. 


Извор: Епархија врањска