Type Here to Get Search Results !

Протонамесник Дарко Ђурђевић о Божићном посту: Припремимо се за сусрет са Христом

Уочи Божићног поста који почиње 28. новембра и који траје до празника Рождества Христовог, названог и малом четрдесетницом, разговарамо са протонамесником Дарком Ђурђевићем, архијерејским намесником ваљевским првим и парохом Покровске цркве који подвлачи да је сваки пост припрема за сусрет са Христом, а да је Божићни настао по угледу на Васкршњи, највероватније у Антиохијској цркви. 


„Овај пост је лакши од Великог и Госпојинског. Ако пратимо типик, средом и петком се пости на води, понедељком, уторком и четвртком на уљу, а суботом и недељом је дозвољена риба“, подсећа отац Дарко који додаје и да су бројни празници, који су крсне славе, а од којих неки падају радним данима, такође разрешени на рибу. Саговорник истиче да о начину поста сваки верник може да разговара са парохијским свештеником или духовником, те да у договору са њима пости како може. 

„Пост је подвиг и како је човек целокупно биће, тако у подвигу учествују и тело и душа“, каже отац Дарко који наглашава да је сада право време за пост због актуелне неповољне здравствене ситуације, јер је ова криза изазов и шанска да из ње изађемо бољи. „Хришћанство је оно што е нама дешава, оно што нас преображава“, напомиње отац Дарко, закључујући да су Света Литургија и причешће суштина хришћанског живота.


Извор: Радио Источник