Type Here to Get Search Results !

Епископ будимски Лукијан у Божићној поруци: Велика је и неизрецива Тајна Рођења Христовог


ЛУКИЈАН

МИЛОШЋУ БОЖИЈОМ СРПСКИ ПРАВОСЛАВНИ ЕПИСКОП БУДИМСКИ И АДМИНИСТРАТОР ТЕМИШВАРСКИ СВЕМУ СВЕШТЕНСТВУ, МОНАШТВУ И СВИМ СИНОВИМА И КЋЕРИМА ЕПАРХИЈА БУДИМСКЕ И ТЕМИШВАРСКЕ: БЛАГОДАТ, МИЛОСТ И МИР ОД БОГА ОЦА, И ГОСПОДА НАШЕГ ИСУСА ХРИСТА И ДУХА СВЕТОГА УЗ РАДОСНИ БОЖИЋНИ ПОЗДРАВ

МИР БОЖИЈИ ХРИСТОС СЕ РОДИ !


„…Он, превечни Бог, јави се на земљи и са људима поживе, и оваплотивши се од Свете Дјеве, понизи Себе узевши обличје слуге и постаде једнак телу смирења нашег, да нас учини једнакима лику славе његове.“ (из Литургије Св. Василија Великог)

Човечанство на рубу пропасти – Тужна је слика коју гледамо свих ових дана и месеци. Да ли ће људи схватити да нису богови нити свемоћни и да зависе од Неба? Сада више него икада постављамо оно исконско питање: Бити или не бити?

Годину која остаје за нама памтићемо по тешкој борби човечанства са корона-вирусом који је однео на милионе живота. До сада смо се обраћали више пута позивајући наше вернике да поштују све мере прописане од стране државе а у циљу сузбијања пандемије овог вируса.   То чинимо и данас са посебним нагласком да поштујући државне мере држимо и до свог људског достојанства.

Уласком у нови годишњи круг вероватно је да ће корона-вирус посустати када је у питању одношење људских живота али ће се борба човечанства преселити на друго бојно боље – економију и међуљудске односе који су већ сада нарушени. Сасвим извесно је да ћемо осетити економске последице које ће на свој начин утицати на наше животе.

Ова недаћа кроз коју пролазимо најбољи је показатељ величине и светиње живота која је човеку дарована и над којом он нема власти. Творевина и човек су немоћни.

Људи ће дакле морати да промене начин живота а празник Рођења Христовог је најбоље време за почетак промена. Славећи Божић ми славимо нови Живот!

Творац Неба и земље, као добар домаћин, уредио је домострој (план) спасења и Превечни Савет Свете Тројице је одлучио послати Бога Сина односно Спасење људима које се збило када се испунила пуноћа времена. Човечанство је дуго чекало да се испуни пуноћа времена а Бог као милостив посећивао је род човечански и говорио преко својих светих, слао је пророке и говорио шта се има збити.

Када се навршила пуноћа времена говорио нам је самим Сином својим који је родивши се од жене узео обличје човека. По старозаветним списима, жена у рају је узрок отпадања и удаљења од Бога, док је по Новом Завету жена средство повратка Богу и мост преко којег Бог долази у свет.

Тражио је Бог ону која ће бити достојна да буде Бого-Мати. Тражио је и нашао: Дјеву Марију као Пречисту, да она роди Пречистог Сина Божијег.

Негостољубива пустиња и хладна ноћ су амбијент у којем се рађа Господ. У тој хладној ноћи ипак многи траже да се огреју:  пастири су ложили ватру и грејали се чувајући стадо, а старац Јосиф нађе место у штали за себе и Дјеву која роди Бога, јер људи не хтедоше да их приме.

Те ноћи се родио Најчистији од Најчистије и дошао је Месија међу нас као Бого-Човек, односно Бого-Дете.

Овом чуду се обрадоваше и похиташе да га поздраве анђели са неба, а са земље неуки пастири али и највећи умови тј. мудраци са истока. Рођење Господње поздравила је и немушта природа преко животиња у штали. Гордих, који себе сматрају бољим и паметнијим од других, за Божић нема. Ни онда па ни данас.

Ево 20 векова Божић је светлост која улива наду људима, да „неко“ тамо на Небесима брине о свакоме од нас. Уистину је тако, постоји неко ко брине о нама више него што смо свесни. Брине, јер нас воли. Да није тако, зар би послао јединца Сина, знајући унапред како ће на крају проћи међу људима? За тог „неког“ ко брине о нама знају сви људи, а колико га доиста прихватају велико је питање.

Овога Божића посебно смо молитвама уз све болеснике и паћенике као и уз све људе који их лече и брину о њима. Молимо се и за душе оних који су изгубили животну битку са овом опаком болешћу.

Такође, овога Божића смо више него икад уз наше свештенство и монаштво које се услед пандемије налази пред посебним искушењима новог доба и све већег јаза између Цркве и друштва. Многи злонамерни данас као и у оне дане, хитају да се обрачунају са Црквом бацајући камење на људе у Цркви а при томе не гледајући себе и своје недостатке и слабости. Црква ће из ове недаће изићи јача, као и из сваке претходне, управо због жртве коју је увек спремна да даје. Благодарни смо Господу на вери и оданости наших свештеника светом олтару и њиховом ревносном служењу у ове небивале дане.

Овога Божића посебно се молимо за све супружнике, мужеве и жене, овенчане Христовом љубављу – да не поклекну пред искушењима модерног живота и да сачувају светињу брака. Молимо се и охрабрујемо младе парове да своју брачну љубав крунишу новим животом оличеним у деци и да тако умножавају лик Господњи на земљи, по којем смо саздани.

Посебно се молимо и поздрављамо омладину и све млађе генерације и охрабрујемо их да се пронађу у овом свету кроз веру у Бога и добре људе. Њима поручујемо да не закопавају своју младост у задимљеним ноћима без смисла.

Поздрављамо и све ученике и студенте и поручујемо им да узму свој живот у своје руке и да се са вером у Бога прилагоде новом начину живота и новим потребама у друштву. Поручујемо им да је Црква отворена и за њих јер на младима свет остаје.

Све чланове Цркве, без обзира на узраст и име, позивамо да буду отворени за друге и другачије. Позивамо вас све Христовим позивом љубави, да превазиђете све међусобне размирице и поделе у друштву. Поручујемо свима да снагу и памет коју троше на обрачуне са другима и другачијима усмере на поље промене унутар свог бића и рад на себи како би спремни дочекали изазове које пред нас поставља модерни начин живота. Ако нешто не променимо изгубићемо своје место под Сунцем.

Молимо се за јединство нашег народа у Мађарској пред којим је велики изазов борбе за опстанак услед већег морталитета него наталитета.

Позивамо све наше Србе да буду пријатељи Цркве која је вековна и истинска мајка нашег народа на овим просторима.

Позивамо све наше Србе да својој деци усаде веру прадедовску и сачувају наше добре обичаје.

Позивамо све наше Србе да своју децу уче и да у својим домовима најпре негују српски језик.

Позивамо све наше Србе али и све Српске институције у Мађарској да сада више него икада пре чине све за опстанак нашег народа на овим просторима јер је будућност човечанства све неизвеснија.

Велика је и неизрецива Тајна Рођења Христовог, зато овог Божића питам себе али и све око себе: Да ли нас наш Творац још увек воли као и пре?  Читамо: Бог је исти и јуче и данас и довека. Он се није се променио. А ми?

Да ли смо се вођени Тајном Христовог Рођења променили на боље или смо остали слепи и глуви. Да ли смо можда постали гори?

Како год било, Месија нам је дошао и остао са нама.

Зато, не окрећимо леђа јаслама у којима лежи невино Бого-Дете и пружа рукице свакоме од нас. Он хоће да га примимо. 


Све Вас поздрављамо радосним поздравом

Мир Божији Христос се роди – Ваистину се роди!

Ваш молитвеник пред Богомладенцем Христом

Епископ будимски и темишварски

ЛУКИЈАН


Извор: Епархија будимска