Type Here to Get Search Results !

Споменици патријарху Павлу и патријарху Алексију у Москви


У поменик 44. поглавару Српске Православне Цркве, блаженопочившем Патријарху српском Павлу, биће подигнут у центру Москве, сазнаје Спутњик. Споменик ће бити постављен на платоу испред Храма Петра и Павла, у Подворју Српске православне цркве, недалеко од Кремља.


Очекује се да ће спомен обележје бити откривено до краја ове године, а потом ће, крај њега, бити подигнут и споменик Патријарху московском и целе Русије Алексију Другом, с обзиром на то да је Подворје српске патријаршије у Москви, које је постало својеврстан симбол духовног братства српске и руске Цркве и наша два народа, отворено у њихово време, 2002. године.

Споменици српском и руском патријарху биће израђени на иницијативу доктора теологије, Његовог Преосвештенства Епископа моравичког Антонија (Пантелића), последњег Владике кога је рукоположио патријарх Павле, а који већ скоро две деценије руководи Подворјем Српске Православне Цркве у Москви.

Према речима Епископа Антонија, у току је израда споменика патријарху Павлу и то ће бити дело једног руског вајара. Део споменика се прави у Русији, а део у Украјини, па уколико епидемиолошка ситуација то дозволи, споменик ће бити откривен до краја ове године.

Средства за израду споменика блаженопочившем Патријарху Павлу су већ обезбеђена, а такође добијена је и дозвола руског патријарха Кирила и градских власти. 


Извор: Спутник Србија