Type Here to Get Search Results !

Епископ источноамерички Иринеј: Поводом упокојења Његовог Преосвештенства, умировљеног Епископа захумско-херцеговачког и приморског др +АТАНАСИЈА


„Јер ако имате и хиљаде учитеља у Христу, али немате много отаца.

Јер вас у Христу Исусу ја родих јеванђељем.“

(Прва Посланица Коринћанима 4:15)

Pdf документ


Ваше Преосвештенство,

Поводом упокојења, свима нама веома вољеног архипастира, Његовог Преосвештенства, умировљеног Епископа захумско-херцеговачког и приморског др АТАНАСИЈА, Вама и свему свештенству, свештеномонаштву, монаштву и верном народу Нама, срцу присној Епархији захумско-херцеговачкој и приморској, као и пуноћи Српске Православне Цркве, овим упућујемо изразе Нашег искреног саучешћа.

Много тога је речено, и још више биће речено о томе, колико су многострука остварења овог, заиста јединственог и великог Божјег човека, изврсног теолога и громаде од архијереја. Епископ Атанасије је уистину био и остао, изузетан, несвакидашњи, и непоновљив лик у животу наше Свете Српске Православне Цркве, и васцелог Православља.

Као и наш вољени Митрополит Амфилохије који га је претекао у свом уснућу, владика Атанасије био је покретачка снага патристичког и литургијског препорода наше Православне Цркве. Преобразио је веру и народ у Херцеговини. У једном часопису описан као „оркан који је сишао над Требиње“, владика је био највећи обновитељ онда када је све деловало изгубљено, громогласно бодрећи свој народ да остане при својим огњиштима, и присуством своје чврсте архипастирске деснице спасивши српско Требиње и крунисавши га стабилношћу. Његова чудесна личност и научно наслеђе наставиће да живи у нашој успомени и нашим животима.

Нека се блаженопочивши епископ Атанасије, наш неумировљени заступник пред Престолом Васкрслог Господа, увек сећа нас у својим светим молитвама, као што то и ми чинимо за њега. Нека се моли за спас своје Херцеговине, као и вољеног Косова и Метохије, и за спасење свих нас!

Вечнаја памјат у Царству Цара Славе, слуги Божјем, нашем у Христу вољеном брату и оцу, добром епископу Атанасију!


Извор: Епархија захумско-херцеговачка и приморска