Type Here to Get Search Results !

Благовештењска светковина у манастиру Ћелије


-Игуман Георгије: Данас су са нама Митрополит Амфилохије, Владика Милутин, Владика Атанасије и сви Свети Срби-

Светом Литургијом у триолтарном заветном храму Аве Јустина началствовао је игуман Георгије, старешина манастира Лелић, уз саслуживање архијерејског заменика Епископа ваљевског протонамесника Филипа Јаковљевића и свештенослужитеља Митрополије црногорско – приморске и епархија Жичке и Ваљевске. Празник Благовести у овој древној светињи на посебан начин се годинама прославља, будући да се управо овог дана родио и Господу преставио Преподобни Јустин Ћелијски, дугогодишњи духовник обитељи и један од највећих православних теолога новог времена.


Благовештењског јутра мошти Преподобног Оца Јустина литијски су пренете у његов заветни триолтарни храм посвећен Светом Сави, Светој Марији Египћанки и небеском заштитнику ћелијског молитвеника Светом Јустину мученику. Литургијско сабрање предводио је чувар кивота Светог Владике Николаја игуман Георгије, старешина лелићке обитељи. Честитајући празник мати игуманији Гликерији и њеним сестрама, браћи свештеницима и свим поклоницима, игуман Георгије казао је да је данашњи празник велики, јер је њиме почело испуњење старозаветних пророштава о највећем догађају који се икада десио под сунцем – Васкрсењу Христовом. Празник Благовести је тајна којој се анђели диве, темељ другим празницима , у коме Господ објављује да ће палом и усамљеном роду људском доћи Онај Који према њему има љубав – Господ Исус Христос, Спаситељ свих нас.

Данас прослављамо Благовести поред моштију Светог старца Јустина, великог по вери његовој и животу са Христом, Кога је увек носио у својој души, молитви и срцу. Данас, по први пут с нама на овај дивни празник у ћелијској светињи нису велики јерарси и оци наши Митрополит Амфилохије, Владика Милутин, Владика Атанасије и сви други који су се преселили из овог света и отишли Творцу. Они су животом и делом својим ишли уским, крстоносним путем. Увек смирени, успињали су се на планину спасења. Знамо и верујемо да су они овде данас међу нама са Светим Јустином и Николајем, са Светим Савом и свим Светим Србима. Они су са нама данас и са распетим Косовом, косовским, јасеновачким, херцеговачким и свим православним мученицима, који су пострадали за Христа. Они се моле за нас пред престолом Творца за сва страдања и ране наше. Данашњи празник нам доноси велики благослов и пут спасења и савршеног испуњења воље Божје примером Господа, пресвете Богородице и свих светих који се спасавају у Цркви Христовој. Дај Боже да и ми путем одрицања постанемо истинска бића Цркве Христове – закључио је игуман Георгије своје благовештењско слово у манастиру Ћелије.

Након Свете Литургије преломљен је славски колач. Учеснике свечаности ћелијско сестринство пригодно је дочекало, у складу са актуелним епидемиолошким мерама.


Извор: Епархија ваљевска