Type Here to Get Search Results !

Владика Јоаникије у Стањевићима: Опет ћемо се борити за своја права уколико слобода вјере буде угрожена


Администратор Митрополије црногорско-приморске, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићке г. Јоаникије служио је данас са свештенством Свету литургију пређеосвећених дарова у манастиру Стањевићи, чиме је почело редовно годишње братско сабрање свештенства Архијерејских намјесништава: цетињског, херцегновског, которског, будванског и барског.


Звучни запис беседе


У литургијској проповиједи је рекао да је сваки човјек, па и свештеник, склон забораву.

“И склон да се раслаби. А ова света служба је таква да нас увијек подиже – света служба већа од анђелске. То је служба коју је нама повјерио Господ Исус Христос. То је Његова служба. Он је Вјечни Архијереј Првосвештеник. И ми смо само утолико свештеници уколико се удостојимо, уколико нас Он удостоји да будемо сапричасници и саучесници Његове службе. А Он је рекао својим светим ученицима и апостолима да чудеса која Он твори јесу велика, али да ће Његови наследници чинити још већа”, рекао је Епископ будимљанско-никшићки.

Нагласио је да је Господ Христос својим страдањем обезбиједио својим наследницима свештенослужитељима благодат да и они чине чудеса.

“Не чудеса у оном обичном смислу ријечи, то није свакоме од нас дато. Али, дато нам је да вршимо ову свету службу која је чудо над чудима. И да, када год вршимо ову свету службу, да се удостојимо да будемо сапричасници Христове службе – Христа Вјечног Архијереја и Спаситеља. И да се освећујемо светим тајнама Његовим. И не само да освећујемо себе, него да освећујемо и народ Божји”, објаснио је Владика.

Подсјетио је да је Господ надмоћан над сваком неправдом, над мржњом, над гријехом, над смрћу.

“Драго оци свештеници, данас смо се овдје сабрали да исповиједимо своје гријехе, да се покајемо, јер наши гријеси су тежи од гријеха оних вјерних који нијесу свештена лица. Јер, свештеницима је више повјерено и више се на њих гледа. И што будемо чистије и светије вршили ову службу, то боље за и наше спасење. Али је сигурно много важно и за наш народ. Увијек је народ, посебно овдје у Црној Гори, гледао на свештенике, па кад има доброга свештеника он га поштује и слуша. И радо га прима, испраћа и жели да му опет дође. И ослања се на његову ријеч и поуку. И охрабрује се његовим примјером. Увијек смо, хвала Богу, имали таквих свештеника”, рекао је он.

Владика је казао да то не значи да нијесмо имали и лоших примјера.

“Бивало је и тога. Људи од крви и меса, па су се поједини у неким временима поколебали. Имали смо у неким временима свештеника који су били љевичари, које памте ови старији свештеници. Било је тога и разни вјетрови су дували кроз удружења свештеника. А многи од њих су без икакве принуде скидали мантије, напуштали свештеничку службу и ишли у државну службу”, подсјетио је Владика Јоаникије.

Казао је да су у тим временима многи часни свештеници трпјели поруге, затворе и батине, али су остали вјерни.

“Угледалису се на свете свештеномученике, које смо такође имали. Та времена нијесу тако далеко иза нас, када су и епископи, међу њима Митрополит Јоаникије Липовац, и многи свештеници страдали за име Божије”, казао је Владика.

Казао је да је у наше вријеме дошло до велике духовне обнове какву прије тридесет – четрдесет година нијесмо могли очекивати.

“Поштено речено, мало је ко то могао и помислити. Али, Божја благодат чини велика чуда. И Бог је Црној Гори послао нашега блаженопочившег Митрополита Амфилохија, а он је отпретао онај огањ који је чувао његов претходник Митрополит Данило”, подсјетио је он и додао да је у вријеме Митрополита Амфилохија засвијетлила Црна Гора, обновиле се светиње.

“Да није ништа друго обновљено до манастири Стањевићи и Подмаине, па би било заиста доста. А обновљено је светиња и подигнуто и украшено нових толико да их је више тешко пребројати”, истакао је администратор Митрополије црногорско-приморске.

Владика је посебно истакао важност чињенице да се обновило свештенство и монаштво у Црној Гори, па су светиње пропојале.

“И пропојала је душа нашега народа”, рекао је он.

Подсјетио је и на тешка искушења с властима у Црној Гори.

“Морали смо да изађемо и на улице, јер смо били обесправљени, до краја, иако смо вјера која има највише вјерника у Црној Гори. Ми смо једно вријеме били ван закона. Сада смо доста тога поправили, али, наравно, треба још доста тога да се уреди. Да се на један цивилизован начин уреде односи између Цркве и државе, као и у осталим уређеним земљама. То желимо. Желимо да све вјере у Црној Гори буду равноправне и да влада међувјерски склад. А о том међувјерском складу су причали лицемјерно наши бивши властодршци и хвалили се пред Европом, пред истоком и западом да су они све то постигли. А под том лијепом причом овдје се одвијао прогон православља и Српске православне цркве и српског свештенства”, поручио је Владика Јоаникије.

Владика је нагласио да је православни светосавски народ у Црној Гори одржао своју Цркву и показао исконску вјерност својој вјери и својим светињама, својим прецима и потомцима.

“Надамо се, – увијек се добру надамо, – да долази вријеме и да неће бити потребе да више излазимо на улице, да се вратимо својој служби и ријечи Божјој и да проповиједамо Јеванђеље на миру. Да ширимо братску и јеванђелску љубав и да се посветимо вјеронауци и свештеничкој служби баш у правом смислу ријечи”, пожелио је Владика Јоаникије.

Оцијенио је да се Црква морала борити за своја права.

“И то ћемо опет да чинимо, уколико слобода вјере опет буде угрожена. Морамо се увијек борити за то. Али није наш циљ да се боримо са било киме, него нам је циљ да вршимо службу која нам је од Бога повјерена. А она јесте борба, борба против зла у себи, борба против зла у овоме свијету. А то одсликава и овај Часни пост који је једно велико обновљење и укрепљење и вјере и љубави и свега онога што је Богу угодно”, закључио је Владика Јоаникије.


Извор: Митрополија црногорско-приморска