Type Here to Get Search Results !

Свети новомученици јасеновачки прослављени у Млаки


У Храму Светог пророка Илије у Млаки код Јасеновца, јуче, 22. априла, Светом архијерејском литургијом коју је с вјерним народом и уз саслужење свештенства и монаштва из Епископија: Бихаћко-петровачке, Новограчаничко-средњезападноамеричке, Захумско-херцеговачке, и Пакрачко-славонске, служио Његово преосвештенство владика пакрачко-славонски г. Јован, обиљежен је централни молитвени догађај сјећања на Новомученике јасеновачке и на све пострадале током Другог свјетског рата, објавио је манастир Јасеновац на својој Фејсбук страници.


Литургији су присуствовали изасланик предсједника Републике Српске и изасланик премијера Црне Горе, као и политички представници Срба из Хрватске и Србије.

Након прочитаних одјељака из Светог писма, по благослову владике Јована, окупљени народ пригодном бесједом поздравио је архимандрит Варнава (Дамјановић), игуман Манастира Трескавац.

На крају овог молитвеног славља одслужен је помен пострадалима, а затим у славу Божију, у част и спомен свих Светих Новомученика Јасеновачких који вијенац славе задобише, освештан је славски колач и жито.

Вјернима се архипастирском бесједом обратио и Преосвештени владика г. Јован који је казао да је сила Божија присутна на овим мјестима баш зато што су она мјеста страдања: “Немојте очекивати да ико икада дође на оваква мјеста без јаука и вриска јер ово је Јасеновац. Оно што ће доћи, доћи ће на ова мјеста без мржње, без освете, доћи ће праштајући и молећи се Богу”.

Епископ Јован је након тога у манастиру Јасеновац освештао новоуређени конак. По извршеном чину освећења Епископу Јовану је уручена икона Новомученика Јадовничких.

Дан сјећања на жртве холокауста, геноцида и друге жртве фашизма у Другом свјетском рату обиљежава се у спомен на 22. април 1945. године, када је дошло до пробоја посљедњих логораша из логора Јасеновац који је функционисао у оквирима Независне Државе Хрватске.


Извор: Манастир Јасеновац