Type Here to Get Search Results !

Изабрани викарни Епископ Сава (Бундало): Богослужење у себи сажима многе аспекте уметности


Благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Висока школа – Академија Српске Православне Цркве за уметност и консервацију организовала је, у четвртак 17. јуна 2021. године, изложбу радова студената за школску 2020/2021. годину.


Изложбу је, у просторијама Академије СПЦ, свечано отворио и благословио изабрани Епископ марчански Сава (Бундало) викар Његове Светости Патријарха Порфирија. Том приликом изабрани Епископ Сава је напоменуо да се теологија иконе заснива на оном стиху из Јовановог Јеванђеља у коме се каже: „Да Бога нико никада није видео, да Га Јединородни Син, који је у наручју Оца објавио“. У том смислу је и Св. Јован Дамаскин говорећи о тајни оваплоћења Господа Исуса Христа указивао да иконопис представља  истинску тајну оваплоћења, а не привидну тајну, рекао је, између осталог, изабрани Епископ Сава.

„Посматрајући ове иконе и остале предмете овде, још једанпут смо добили прилику да се осврнемо и посмотримо у себе, да видимо у ствари, у каквом стању се налази онај лик по коме смо створени и који смо после пада људског позвани да непрестано обнављамо и изграђујемо“ истакао је изабрани Епископ Сава. „У том смислу богослужење је пар екселанс простор и врјеме обнове тог лика Божијег утиснутог у човјека. А богослужење у себе сажима више аспеката или димензија уметности, или онога што се данас назива црквена уметност“, закључио је изабрани Епископ Сава додавши да су управо иконописци ти који стварају најразличитије предмете црквене уметности.

На отвореној изложби на крају школске 2020/21 године приказани су радови студената свих година, као и радови студената који су ове године дипломирали на основним или на мастер и докторским студијама. Радови су распоређени у више тематских целина и односе се на процес савладавања различитих техника сликарства, иконописа, мозаика, као и вајарства. Посетиоци су у могућности да виде студије облика, покрета и боје. Затим, могу се видети радови из области студија светла, које има посебну теолошку вредност у иконопису. Приказани радови су израђени у најразличитијим материјалима од папира, оловке, темпере па све до материјала за вајарство сакупљених са отпада.

Посебну целину представљају студије мозаика и вајарства. О начину израде и техници припреме материјала за израду мозаика изабраног Епископа Саву су упознали професори и студенти мозаика. Док су радове у области вајарства представили професор вајања Рајко Блажић и студент мастер студија Срђан Стефановић.

Професор Блажић је том приликом изабраном Епископу Сави приказао рад на макети за спомен обележје у Јасеновцу под називом „Ћеле кула“. По речима проф. Блажића реч је о спомен обележју које ће бити у облику оружја за убијање тзв. „коморе глади“ која је заправо висока кула у коју су људи зазиђивани и остављани да умиру од глади. Тим поводом за поклон Његовој Светости Патријарху Порфирију извајан је поклон у облику кључа на коме се налазе мотиви из Јеванђеља од Луке и стихови: „не бој се, само веруј“. Студент мастер студија вајарстава Срђан Стефановић је изабраном Епископу Сави поклонио инсталацију „Мали Радојица“ која символише страдања Срба.


Извор: Радио Слово љубве