Type Here to Get Search Results !

Руска Црква ће помоћи Либану у снабдевању вакцина против коронавируса

Архиепископ владикавкаски и алански Леонид, заменик председавајућег Одељења за спољне црквене послове Московске Патријаршије, говорио је о резултатима своје последње посете Либану која се одвијала од 7. до 9. јуна 2021. године и о помоћи Руске Православне Цркве Либанцима.


У интервјуу за Спутњик владика Леонид је истакао: „Руска Православна Црква је преко Фонда за подршку хришћанске културе и наслеђа донирала средства за рестаурацију три објекта у Либану која су оштећена услед експлозије у луци Бејрут прошлог августа“. Наставио је: „Један од најоштећенијих објеката је здање Бејрутске митрополије. Неопходно је обновити њене унутрашње фреске, као и саму зграду. Други објекат је храм који се налази на истом подручју. Због разорног таласа пробијени су му витражи, а озбиљно су оштећени и други елементи унутрашње декорације, посебно зидови. Трећи објекат је школа којом руководи Удружење Светог Порфирија, прилично позната православна организација у Либану. Поред нижих и виших разреда основне школе, у њој постоји и вртић“.

Владика Леонид је нагласио да је лично посетио сва три објекта и понео материјале на основу којих је могуће потпуно испратити како се одвија процес рестаурације.

Како је известио председавајући ОСЦП-а, Московска Патријаршија се неће ограничити само на материјалну и хуманитарну помоћ: Либану ће бити испоручена неопходна медицинска опрема и вакцине против коронавируса.

„Питање испоруке вакцина је тренутно веома важно и актуелно јер коронавирус никога не штеди. У Патријаршијској резиденцији у Баламанди примио ме је Његово Блаженство Патријарх антиохијски Јован X, који је затражио помоћ у испоруци вакцина Спутњик В, коју тамо веома чекају. Чим се реше сва пропратна техничка питања, послаћемо тражену количину вакцина у Либан“, рекао је архиепископ владикавкаски и алански Леонид.

Током посете заменика председника ОСЦП-а Либану покренута су и друга питања, међу којима су и емиграције локалних становника. Архиепископ Леонид је нагласио: „Делимо тугу либанског народа што се значајан број хришћана, међу којима и православни, још увек не може вратити у своје родне крајеве, које су били принуђени да напусте из различитих разлога“.

На крају интервјуа владика Леонид је нагласио да је његово путовање у Бејрут било социјално-хуманитарног карактера.


Извор: Сектор за информисање ОСЦП-а