Type Here to Get Search Results !

Владика Јоаникије у Цетињском манастиру: Велико је дело светих Апостола

 

Изабрани Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је јутрос, на празник преподобне Анастасије Српске, са свештенством Свету службу Божију у Цетињском манастиру.


Звучни запис беседе


У литургијској бесједи рекао је да је Господ Исус Христос тек у својој тридесетој години почео да проповиједа Јеванђеље поштујући правила отаца да се ниједан учитељ закона не појављује да проповиједа и да јавно учи о спасењу, нити да пророкује прије своје тридесете године.

“А Он је изашао у народ. И то, није тражио најпаметније, нити најбогатије, нити оне који су надалеко познати, него је тражио обичног човјека, обичне људе. И управо је те обичне људе, просте рибаре, изабрао за своје ученике. Рекло би се да су били из скоро најсиромашнијег слоја људи”, подсјетио је владика Јоаникије.

Додао је да су ти прости људи осјетили да онај који је наишао, који их је позвао, нуди нешто вредније од свега овога свијета и од живота.

“Људи су – то је природно – сви чврсто везани за своје послове, мале или велике… А кад се погледа какав је људски живот и колико траје сви ти послови на неки начин изгледају мали и безначајни, као крпљење рибарских мрежа, или као ловљење рибе, ето, да бисмо се прехранили за један дан. Колико труда око тога треба уложити, али то је људски живот”, рекао је он.

Међутим, рекао је владика, кад је наишао Господ, они остављају све то.

“И можемо слободно закључити да су они осјетили да је Он извор живота, да је Он извор истине, извор свега онога што је човјеку најдрагоцјеније, и за чим душа човјекова чезне. И да их он позива на ново стварање, јер човјек је биће које ствара”, рекао је изабрани митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије.


Извор: Митрополија црногорско-приморска