Type Here to Get Search Results !

Десет година од освећења манастира Гостиље мартинићко, богослужио владика Јоаким


На празник светог Наума Охридског Чудотворца, у суботу 03.јула, манастир преподобне мати Параскеве – Свете Петке на Гостиљу мартинићком прославио је своју другу славу и десету годишњицу освећења. Свету архијерејску литургију служио је Његово Преосвештенство епископ полошко-кумановски господин Јоаким из Православне охридске архиепископије са свештенством и народом Божијим.


На крају светог богослужења, владика је освештао славски колач и обратио се вјерном народу бесједом о житију и врлинама Светог Наума.

“Данас славимо Светог Наума Охридског, који је један од светих ученика петочисленика Светих равноапостолних Кирила и Методија. Проповиједао је Јеванђеље словенским народима избављајући их из таме и сјенке смрти у којој су се налазили. Био је један од најревноснијих ученика Светих Кирила и Методија”, подсјетио је владика полошко-кумановски.

Докле је Свети Климент вршио мисију у Охриду и околини, подсјетио је владика Јоаким, дотле је Свети Наум на јужним обалама Охридског језера устројио дивни манастир.

“Он је украс обале Охридског језера. Ту је Свети Наум сабрао мноштво својих ученика којима је био диван руководитељ у монашком подвигу, изврстан и духовник. Он је чудотворац који је точио цјелебне силе и лијечио свакојаке болне, а посебно сумашедше”, казао је, између осталог епископ Јоаким..

Сви вјерни су угошћени за трпезом љубави, коју је ове године припремио домаћин славе господин Дарко Ашанин са породицом.


Извор: Митрополија црногорско-приморска