Type Here to Get Search Results !

Изабрани Митрополит Јоаникије: Чудесни домострој спасења је Бог устројио преко Дјеве Богородице

 

Изабрани Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је јутрос, на празник преподобног Рафаила Банатског са свештенством Свету службу Божију у манастиру Подмаине, који је јуче прославио своју храмовску славу – празник Успење Пресвете Богородице.


Настављамо са прослављањем празника Успења, рекао је у архипастирској бесједи Владика Јоаникије, и славе овога светога храма и ове свете обитељи.

“Све што је везано за живот Пресвете Дјеве Богородице – све је чудесно, узвишено, а посебно њено упокојење. И толико тајанствено да нас уводи у тајну страдања Христовога и смрти Христове”, рекао је Владика Јоаникије.

Додао је да је чудесни домострој спасења Бог устројио преко Дјеве Богородице.

“Јер, она га је донијела на овај свијет и удостојила се да се назове мајком Господа Исуса Христа, тј. Пресветом Богородицом и да буде прва ос свих светих које призивамо, брза помоћница свима и топла заштитница свих оних који је призивају. Она наше молитве прима од уста нас грешних и приноси их Господу своме, Његовом светоме престолу и заступа нас”, рекао је он.

Владика је рекао да је Пресвета Богородица мајка цијеле Цркве.

“Она бди над цијелом Црквом и над свим хришћанима шири свој молитвени и заступнички покров”, казао је Митрополит Јоаникије.

Током јутрошњег богослужења у Подмаинама Владика је замонашио у малу схиму искушеника Владимира коме је дао монашко име Макарије.

У првине англеског лика обукао је седморицу послушника.

Након литургије освештан је славски колач поводом имендана игумана Подмаина о. Рафаила, као и имендана о. Евстатија, Јоакима, Јосифа, Нестора, Романа и Герасима.

“Нека буде благословено и нека их Пресвета Богородица све заједно штити и руководи у све дане живота њиховога”, пожелио је Владика Јоаникије.


Извор: Митрополија црногорско-приморска