Type Here to Get Search Results !

Прослављена слава Епархије бихаћко-петровачке


У недјељу XII по Празнику Педесетнице 12. (30) септембра 2021. године прослављена је слава Епархије бихаћко-петровачке Сабор Српских Просветитеља и Учитеља у селу Блатна надомак Новог Града. Света архијерејска Литургија служена је у порти храма Силаска Светог Духа на Апостоле а Евхаристијско Сабрање предводио је Његово Преосвештенство Епископ пакрачко-славонски г. Јован уз саслужење Његовог Високопреосвештенства Митрополита Смоленског и Дорогобужског г. Исидора (Руска Православна Црква) и домаћина Његовог Преосвештенства Епископа бихаћко-петровачког и рмањског г. Сергија.


Звучни запис беседе (1)

Звучни запис беседе (2)


Владикама је саслуживало свештенство Епархије бихаћко-петровачке и гости из других Епархија.

На малом входу чином протопрезвитера одликовани су пречасни оци: Милош Црепуља, Владимир Максимовић и Александар Ђурић.

Послије прочитаног јеванђелског зачала из Јеванђеља по Матеју бесједио је Епископ пакрачко-славонски г. Јован тумачећи ову причу о богатом младићу нагласивши да је Господ Једини који може да дарује живот свакоме, истакавши љубав као једини водич у томе подухвату.

Након заамвоне молитве извршено је освећење славског колача и жита.

Послије свете Литургије додијељена су и висока одликовања Српске Православне Цркве и Епархије бихаћко-петровачке.

Орден Светог Саве другог степена на приједлог Његовог Преосвештенства Епископа бихаћко-петровачког и рмањског г. Сергија, Свети Архијерејски Синод СПЦ додијелио је г. Душку Травару из Чађавице за његово показано добротољубље према Епархији бихаћко-петровачкој као и према многим протјераним Србима који су се вратили на своја огњишта.

Највише одликовање Епархије бихаћко-петровачке Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки и рмањски г. Сергије додијелио је Господи Младену Лонићу из Великог Радића (Босанска Крупа), Мирославу Дрљачи Начелнику Општине Нови Град и Гојку Богојевићу из Мркоњић Града за показану љубав према Епархији бихаћко-петровачкој а посебно за доброчинство према светим храмовима и манастирима нашим у Крајини.

Његово Преосвештенство Епископ Сергије захвалио се гостима Архијерејима на подршци, пажњи и љубави коју су показали према нашој Епархији и народу пожеливши им срдачну добродошлицу, након чега се и Његово Високопреосвештенство г. Исидор Митрополит Смоленски и Дорогобужски бираним ријечима обратио Епископима и благочестивом народу.

На светој Литургији био је изложен један дио моштију мученика Епархије бихаћко-петровачке из Ливна, Гламоча и Дрвара које су потом предане Његовом Преосвештенству Епископу пакрачко-славонском г. Јовану у Јасеновац, највеће српско стратиште како би тамо почивале са мноштвом наших мученика и страдалника.

Свечана славска трпеза љубави припремљена је у храмовној порти.


Извор: Епархија бихаћко-петровачка