Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије: Све помјесне Цркве прослављају своје светитеље и славе различите саборе

 

Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је данас, на празник Сабор српских светитеља са свештенством Свету службу Божију у саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици.

У литургијској проповиједи Владика је рекао да све помјесне Цркве прослављају своје светитеље и славе различите саборе.

“Рецимо, поједине Цркве, чак и поједини манастири славе Сабор преподобних. У манастиру Хиландару сјутри дан послије.празника Тројеручице прославља се Сабор преподобних хиландарских светих. У Руској Цркви има више таквих сабора, а код нас има за сада само један сабор устројен по томе обрасцу. То је Сабор српских светитеља и просветитеља”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Казао је да су у том великом сабору најистакнутија имена су Свети Сава, који је коријен српских светитеља, па затим његов наследник Свети Арсеније.

“А онда редом, тешко их је све поменути, преко Данила Другог, великога књижевника, духовника и ктитора, градитеља и украситеља светих храмова Божјих, једног од најобразованијих људи свога времена, па онда преко светих патријараха Јоаникија и касније Макарија, обновитеља Патријаршије, Светога патријарха Пајсија, који је недавно канонизован, Гаврила свештеномученика, до Светога Владике Николаја, који је нови Златоуст Цркве Божије”, рекао је он.

Додао је да се ту убраја и Свети Мардарије, који је родом из Црне Горе, али га подједнако славе и Руси и Срби.

“И што је веома важно истаћи, он је при епископ светитељ на америчком континенту. Велики просветитељ и учитељ, кога смо били малчице заборавили због ових наших неприлика и тумбања цијело вријеме”, рекао је Владика Јоаникије.

Владика Јоаникије је рекао да можемо у ред српских просветитеља и учитеља уврстити и оне који још нијесу у црквеном календару.

“Нашега Патријарха Павла, Митрополита Амфилохија… У том календару српских светитеља су свакако Свети Петар Цетињски, Свети Василије Острошки и Свети Петар Други Ловћенски Тајновидац, чудесни мистик и учитељ свенародни”, нагласио је Владика.

Рекао је да његово дјело још нијесмо разумјели и да његов живот нијесмо правилно схватили.

“Видимо како се Црна Гора цијело вријеме заправо бори са Његошем. Не може са његовом величином мала Црна Гора да изађе на крај зато што треба имати васељенску ширину па схватити Његоша”, казао је Владика Јоаникије.

Владика Јоаникије је нагласио да српски светитељи нијесу значајни да их прослављамо једнако и у Подгорици и у Београду и на америчком континенту и свуда у свијету гдје наша света СПЦ по томе што су били Срби.

“Има много Срба, па их нема у црквеноме календару. Славимо их зато што су нас они привели Христу Господу, Спаситељу нашему. А ко може да народ приведе Христу? Онај ко је смјестио Господа Исуса Христа у своје срце”, објаснио је Владика.

Владика је казао да је блаженопочивши Митрополит Амфилохије био такав, да је као такав остао у души народа.

“А то је најважнији календар. Носио је васељенску ширину, љубио свој народ, цио српски народ и Црну Гору и Црногорце који се тако изјашњавају и осјећају. Носио их је све у своме срцу, али је имао васељенску ширину духа и борио се за јединство православља. Дао је велики допринос томе јединству у ове тешке дане, када цијела Православна Црква трпи доста искушења”, казао је Владика Јоаникије.


Извор: Митрополија црногорско-приморска