Type Here to Get Search Results !

Предавање ђакона др Николе Лукића: Богослужбене особености Великог поста


У организацији Епархије шабачке, 9. априла 2024. године, у амфитеатру Академије струковних студија у Шапцу, одржано је друго предавање великопосног циклуса предавања „Велики пост у животу православних хришћана“.

Предавање је одржао ђакон др Никола Лукић, доцент на Православном богословском факултету у Београду, на тему „Богослужбене особености Великог поста“, а у присуству Преосвећеног Епископа шабачког г. Јеротеја, свештенства и вероучитеља Епархије шабачке, као и многобројне омладине и верног народа Шапца и околине.

„Ако у Четрдесетници не живимо Јеванђељем и не видимо у свом брату страдалника којег треба подржати, онда треба да се запитамо како наш данашњи пост изгледа. Морамо бити бољи данас него што смо били јуче, али не бољи у смислу самодовољности, јер ће тако наш корак према Христу познати и корак назад. Када Христос дође, неће нас упитати зашто нисмо учинили чуда, него зашто нисмо учинили оно што смо могли учинити. Зато је православље живот који се живи по Јеванђељу“ -  истакао је доцент Лукић.

Предавање је имало интерактивни карактер, доцент Лукић  је након краћег увода у тему одговарао на питања присутних, што је вечерашњем сабрању дало живост и широк спектар разматрања овако значајне богослужбене тематике.

Модератор предавање је био протонамесник Никола Милошевић, сабрат Саборног храма у Шапцу.

Следеће предавање великопосног циклуса одржаће се 18. априла 2024. године, а предавач ће бити јеромонах Никон (Цветићанин), духовник Световаведењског манастира у Београду, на тему „Велики пост – промена философије живота".


‍Извор: Епархија шабачка