Type Here to Get Search Results !

Протопрезвитер-ставрофор Слободан Јокић посетио Црквене општине минхенску и Аугзбуршку

 

Протопрезвитер-ставрофор Слободан Бобан Јокић, архијерејски намесник никшићки и главни и одговорни уредник издавачке установе Епархије будимљанско-никшићке "Свевиђе", посетио је Српску Православну Црквену Општину минхенску.


На позив свештеног братства минхенског храма Светог Јована Владимира, зетскога краља мученика, прота Слободан Јокић је у суботу 20. априла 2024. године, одржао предавање на тему: „Црквени живот и савремени изазови“. У оквиру свог надахнутог излагања никшићки прота је са многобројним сабраним верним народом поделио свој поглед на искушења савремених хришћана, те вођен вишедеценијским пастирским искуством указао на који начин можемо да се одупремо и превазиђемо сва она искушења која данашње време ставља на наша, често, нејака плећа. 

Отац Слободан је у оквиру своје посете наведеној Црквеној Општини која припада Епархији диселдорфској и немачкој, гостовао у једној од епизода подкаст серијала под називом ,,Минхенски разговори“. Гостовање проте Слободана у наведеној емисији биће доступно и на нашем порталу у предстојећим данима. 

* * *

У пету недељу Великог поста - свете Четрдесетнице, 21. априла 2024. године, када света Црква пред нас износи прекрасни пример покајања Преподобне Марије египћанке, протопрезвитер-ставрофор Слободан Јокић посетио је Српску Православну Црквену Општину Аугзбуршку и у тамошњем храму началствовао на светој Литургији. Никшићком проти саслуживао је надлежни парох презвитер Ненад Живковић, уз молитвено учешће сабраног народа Божјег. 

После прочитаних светописамских одељака који се према богослужбеном правилу произносе у овај недељни дан, сабрану литургијску заједницу речима надахнуте беседе поучио је прота Слободан, и између осталог, рекао: 

"Живот нам је дат да га живимо у пуноћи, а једино га можемо живети у пуноћи ако га живимо са Христом и у Христу, и онда ћемо се назвати пријатељима Христовим. Да бисмо били Његови, морамо живети по Њему и онако како нас је Он учио. Христос нам говорио да можемо у потпуности живети по Његовим заповестима, а нешто најлепше је када себе називамо хришћанима. Живот нас некад разапиње, али не треба да очајавамо, већ је потребно да знамо да пут ка Васкрсењу води преко Голготе. Христос нас позива да будемо со свету и носимо истину свету, ону литургијску истину коју смо овде окусили. Нека би Бог дао да тим путем идемо и да молитвама свих светих дочекамо Васкрсење Христово". 

По завршетку свете Литургије, сабрање је настављено у црквеној сали где је прота Слободан у оквиру аугзбуршких Разговора о вери говорио на тему: ”Црквени живот и савремени изазови”. Присутни верници укључили су се веома активно у овај разговор износећи и своја виђења, бојазни, критике, као и питања како ускладити ритам и околности савременог живота са црквеним животом.


Приредила редакција портала "Ризница"