Type Here to Get Search Results !

Епископ Кирило у Млаки: Господ нам једини даје истинску слободу


У Храму Светог пророка Илије у селу Млака, метоху јасеновачког Манастира Рођења Светог Јована Крститеља и Претече, у понедељак 22. априла, поводом 79. годишњице пробоја јасеновачког логора, Свету литургију служили су Преосвећени Епископи буеносајрески и јужно-централноамерички Кирило, администратор Митрополије загребачко-љубљанске и домаћин пакрачко-славонски Јован, уз саслужење свештенства из више епархија наше помесне Цркве.


Беседу по читању Светог јеванђеља произнео је Епископ Кирило, који је подсетио да нас је Господ Својим светлим васкрсењем ослободио од тамнице смрти, а да се путем ка спасењу хода са великим трпљењем и покајањем. Наша људска мудровања „често доводе до одступања од Бога“, поучио је Владика и додао да „чим човек почне … да уређује овај свет по својој филозофији, врло брзо се долази до ниподаштавања некога другога који нам смета да направимо тај савршени систем и ‘рај’ на земљи“.

Поред верног народа са разних страна, Светој литургији присуствовали су и амбасадор Србије у Хрватској Јелена Милић, изасланик председника Републике Српске Синиша Михајловић, изасланик српског члана Председништва БиХ Бошко Томић, као и делегације Српског националног вијећа Хрватске из Суње, Доњег Крњака, Негославаца и Вировитице и представници научно-културних институција из Србије и Републике Српске.

Владика Кирило је након одслужене Свете литургије одржао и мали помен свим невино страдалим у злогласном логору Јасеновац.

Потом су, у порти манастира Јасеновац, у славу Божију и у част Светих новомученика јасеновачких, освештани славски дарови.


Извор: Митрополија загребачко-љубљанска