Type Here to Get Search Results !

Мошти мајке Светог Василија Острошког у новом кивоту


Епископ захумско-херцеговачки и приморски г. Димитрије је са сестринством свештене обитељи у Мркоњићима и епархијским свештеномонаштвом, преместио мошти Преподобне Анастасије - мајке Светог Василија Острошког, у нови кивот, известила је Епархија захумско-херцеговачка и приморска. 

* * *

Катихета Бранислав Илић за Радио-Беседу: Обретење моштију мајке Светог Василија је велики Божји дар у данима великих искушења

Обретене мошти Ане Јовановић, мајке Светог Василија Острошког

У четврту суботу Великог поста, Владика Димитрије началствовао је Светом архијерејском Литургијом у Манастиру Светог Василија Тврдошког и Острошког у Мркоњићима. Преосвећеном Владици саслуживало је свештенство и свештеномонаштво Епархије ЗХиП.

Уочи сабрања, након вечерње службе Владика Димитрије, игуманија са сестринством, јеромонаси из Тврдоша, Дужи и Житомислића премјестили су мошти мајке Светог Василија у нови кивот, који су припремили херцеговачки дуборесци.

У јеванђељској бесједи, Владика Димитрије је поучио да све суботе у години добијају смисао, моћ и свјетлост из Велике суботе када је Господ лежао у гробу – тијелом у гробу, а душом сишавши у ад да благовијести свјетлост. Очима вјере, човјек види да је Христос већ побиједио смрт и увео Свјетлост у живот. Подсјећајући на прочитане ријечи апостола Павла, Владика је појаснио да се вријеме доласка Спаситеља продужило, по милости Божијој, да би људи били призвани из небића у биће и добили прилику да заличе на Христа. Циљ хришћанског живота на земљи је невидљиво преображавање душе, воље, срца и разума, како би се Бог уселио у човјека.

По отпусту, Владика Димитрије се захвалио игуманији Павли на добродошлици и поучио вјерне како је човјек позван да прими Васкрсење у своје срце, а предуслов томе је чисто срце, какво је имао Свети Василије.