Type Here to Get Search Results !

Епископ Јован: Светлост Христова нас просветљује када смо у оквирима живота у Христу

У уторак 7. септембра 2021. године када наша Црква слави Светог апостола Вартоломеја и Светог апостола Тита, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Пантелејмона у Станову. Владики су саслуживали: протојереј-ставрофор Синиша Марковић, протојереј Сретко Петковић и ђакон Недељко Дикић.


Звучни запис беседе


За певницом су певали: протојереј Драгослав Милован и г. Страхиња Савковић.

Чтецирао је г. Марко Гаљак.

После прочитаног Јеванђеља Владика је рекао у беседи:

“У данашњем Јеванђељу у коме наш Господ Исус Христос каже својим ученицима, апостолима, а све што је рекао Господ својим ученицима, све се то односи и на нас. А Христос је рекао апостолима, као што чусмо у Јеванђељу: “Ви сте светлост свету, не може се град сакрити, кад на гори стоји, нити се пали свећа и меће под суд, него на свећњак те светли свима који су у кући”. Браћо и сестре, сваки крштени хришћанин је уствари запаљена свећа, коју је у њему запалио сам Бог, када га је створио и када је у њега сместио бесмртну душу његову. И зато је хришћанин упаљена свећа, и као што свећа, која се упали служи да светли људима који су у кући, тако је сваки хришћанин, крштени посебно, браћо и сестре, позван да светли својим животом, хришћанским животом, јеванђелским животом, молитвеним животом. Да сведочи светлост Христову, а светлост Христова ништа није друго, него сам Господ наш Исус Христос. И зато сваки човек који не чува пламичак те упаљене свеће Божије у њему, он у ствари гаси себе за духовни живот, он је себе угасио за вечни живот, за бесмртни живот, он је себе вугасио за рај, браћо и сестре, јер није очувао ту светлост, којом га је Христос обасјао,” рекао је у беседи између осталог Владика.

После Свете Литургије Владика је дао упуте фрескосликарима, како даље треба радити на композицијама икона. На крају је Владика поделио иконице и благослов верном народу.


Извор: Епархија шумадијска