Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије: Велика је слава оних који у свом овоземаљском животу себе посвете на служење Господу

Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је данас, на празник Свете Петке, Свету службу Божију у манастиру посвећеном овој светитељки на Гостиљу мартинићком.


Саслуживали су му архимандрит Арсеније (Самарџић), игуман манастира Косијерево, архимандрит Мирон (Косаћ) из манастира Острог, архимандрит Јефрем (Дабановић), игуман манастира Стањевићи, игуман манастира Подмаине Рафаило (Бољевић), јеромонах Симеон, сабрат манастира Дајбабе, јереј Владимир Милуновић, парох пиперски и јерођакон Сионије (Зорић).

У литургијској проповиједи Владика је рекао да је велика слава оних који у свом овоземаљском животу себе посвете на служење Господу.

“Само ако су истрајни и спремни да поднесу сва искушења која долазе на том трновитом путу ради љубави Божје. Ту је, наравно, много одрицања и много тешкоћа. А преподобна Петка – Параскева, која је живјела у давним временима, оставила је и овај свијет и све што је у њему и као веома млада се посветила пустињачком животу да би пребивала увијек са Господм”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Подсјетио је да је Света Петка родом из данашње Бугарске и да се говори да је српског поријекла.

“Неки кажу није него бугарског, неки кажу није него грчког. Али, она заправо припада свима јер је Господу своје биће, своје срце, свој ум и све своје силе посветила”, рекао је он.

Говорећи о детаљима и светитељкиног житија, Владика је рекао да је она, попут Марије Египћанке и Јована Крститеља, достигла равноанђелни живот живећи само од пустињског биља, од сунца и од Љубави Божије.

“Она је достигла ту мјеру савршенства да је заиста постигла свети живот. Њен живот се, заправо, не може описати јер је толико био испуњен благодаћу Божјом и свјетлошћу Божјом. И, наравно, њеним трудом, њеним великим подвизима истрадањима, али и великим духовним напредовањем”, нагласио је Митрополит Јоаникије.

Она која је, нагласио је Владика, била скривена од свијета и за коју свијет није знао, постала је најпознатија и свима блиска.

“Толико вјекова она је међу нама и сви је призивамо у помоћ и идемо њеним светим моштима на поклоњење чак и у далеки град Јаши. Она је објединила православље на Балкану и шире, па је сви својатају, но њене су мошти на крају починуле у народу који је није својатао по крви, али јесте по духу”, истакао је Владика Јоаникије.

Владика је поучио да у сјећању остају они који су се уписали у Божје сјећање, а не они који су свеприсутни у јавности.

“А ето, Света Петка – Параскева је најочигледнији примјер. Она се сјединила са Господом и Господ је дао да је она с Њиме и у вјечности, као што је била с Њиме у овоме животу. Али, видите чудеснога дара: није она само са Господом него је кроз Господа и са нама, са цијелом Црквом Божјом. И она је међу нама и са нама – жива светитељка која нас руководи”, поручио је Владика.

Казао је да је Света Петка брза помоћница свима који јој се моле.

“Није зато чудно, иако она не потиче из племена Бјелопавлића и иако нијесу њене мошти овдје долазиле, да она пребива у племену Бјелопавлићи, јер је сви славе”, казао је Митрополит Јоаникије.

Након свете Литургије, празнична литија је опходила храм, а Митрополит Јоаникије је пререзао колач поводом славе манастира и имендана настојатељице монахиње Параскеве.


Извор: Митрополија црногорско-приморска