Type Here to Get Search Results !

Ктиторска слава Високих Дечана

 

У манастиру Високи Дечани светом Литургијом и синоћним бденијем свечано је прослављена ктиторска слава – Свети великомученик краљ Стефан Дечански.


Због специфичне здравствене ситуације, ове године манастирска слава обележена је скромније, у кругу манастирског братства, свештенства и свештеномонаштва из више епархија али без значајнијег присуства верника. У годинама за нама, на дан славе Манастира Високи Дечани, задужбини Светог Краља Стефана Дечанског, у овој светињи се окупи по неколико хиљада верника из целог региона.

Литургију служио владика рашко-призренски Теодосије уз саслужење игумана Светих Архангела Михајла, игумана манастира Зочишта Стефана, игумана Манастира Драганац Илариона, дечанског игумана Саве, као и монаштва и свештенства из епархије.

Игуман манастира Високи Дечани, отац Сава Јањић, рекао је у својој беседи да је ово посебан дан за све вернике али и за ову светињу коју је саградио Свети краљ Стефан Дечански.

„Такви су били бројни мученици кроз историју цркве Христове, почевши од самог победоначелника Христа спаситеља, који је сам пострадао на крсту као невина жртва за наше спасење а потом Стефана првомученика Ђакона и многих других међу којима је и велики међу светима прослављени краљ Стефан Дечански кога данас прослављамо. У овој светој обитељи и свуда верни народ прославља помен на овог великог мученика и светитеља. Читав његов живот био је мученички и страдалнички. По сведочењу Христа, подносећи бројне неправде, клевете и лажи и на крају само мученичко страдање. Свети Краљ Стефан Дечански показао се истинским слугом Божијим у коме се заиста прославио Господ и у коме је Господ живео. Ту благодат Божију излива и кроз његове свете мошти које красе ову свету обитељ и вековима представљају утеху бројним верницима који долазе овде и моле се пред њима“, рекао је игуман манастира Високи Дечани, отац Сава Јањић.


Бденије уочи ктиторске славе Св. краља Стефана Дечанског у манастиру Високи Дечани


У манастиру Високи Дечани вечерас је служено празнично бденије уочи ктиторске славе Стефана Дечанског. Уз саслужење свештенства и свештеномонаштва из више епархија наше Цркве, уз  присуство монаштва и верног народа, бдењем је началстоввао Епископ рашко-призренски г. Теодосије.

У току бденија, за време певања канона, владика је са клирицима извршио чин пресвлачења одежди Светога Краља Стефана Дечанског, чије свете мошти сада красе нове одежде које су извезле монахиње манастира Жупа, код Никшића. На крају бденија, Епископ Теодосије је у чин расофорних монаха, обукао четири искушеника манастира, који су добили монашка имена Василије, Власије, Нектарије и Георгије.

Владика се свима присутнима обратио пригодном беседом, говорећи о узвишености монашког чина, и игуману и братији пожелео срећан и благословен празник.

Бденије су певали ученици призренске богословије, заједно са братијом манастира.


Извор: Митрополија црногорско-приморска