Type Here to Get Search Results !

Митрополит Иларион: Патријарх Вартоломеј је изазвао раскол на канонској територији Руске Цркве

 

Цариградски Патријарх Вартоломеј је током посете Сједињеним Америчким Државама 29. октобра 2021. године рекао да га је „баш брига“ што је Руска Православна Црква искључила његово име из диптиха, оптужујући Руску Цркву за „незахвалност“.


„Добро се сећамо одакле смо добили православну веру – из Цариграда, али Патријарх Вартоломеј није учествовао у томе. Ми од њега нисмо примили ни православну веру, нити било шта добро, већ смо добили раскол који је изазвао на канонској територији наше Цркве“, одговорио је митрополит волоколамски Иларион, председавајући ОСЦП-а, на ове тврдње у емисији Црква и свет на телевизијском програму „Русија 24“.

Говорећи на догађају у Њујорку, који је организовала Архиепископија Цариградске Патријаршије у Сједињеним Америчким Државама, Патријарх Вартоломеј је употребио жаргонски израз „Σκασιλα μου“ због чега су његове речи изазвале смех код учесника догађаја, међу којима је било много виђених чланова грчке дијаспоре у Сједињеним Америчким Државама. „Његови слушаоци били су управо они који спонзоришу његове поступке ради уништавања светског Православља и Руске Православне Цркве. То што га није брига за Руску Цркву требало је и раније да буде очигледно, али је он то раније крио, а сада чак ни не крије“, нагласио је руководилац ОСЦП-а.

„Под маском исцељења раскола, Патријарх Вартоломеј га је легализовао, а сада покушава да натера све да признају његов незаконит и антиканонски чин. То не признајемо ни ми, нити друге Помесне Цркве осим неколико Цркава које су га признале под његовим притиском. Он себе назива старијим братом. Нека им буде старији брат, али нама не треба „старији брат“ којег баш брига за нас, православне каноне и православно јединство“, рекао је владика Иларион.


Извор: Мospat.ru