Type Here to Get Search Results !

Архипастирска посета Салфелдену

 

Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј боравио је у суботу 5. и у недељу 6. фебруара 2022. године, у Архипастирској посети Црквеној општини Салфеден (Saalfelden). 


На Вечерњем богослужењу у храму Сабора Српских Светитеља, началствовао је надлежни Архијерејски намесник Прота Драган Ерић, парох салзбуршки, а саслуживао је ђакон Немања Мићић из Линца. Владика Андреј је појао за певницом са присутним појцима. Свечаности службе је допринело празнично појање из Општег Појања и Осмогласника, као и појање по нотама минејских празника састављених од стране свештеника епархије. У својој беседи, Владика Андреј је поздравио присутни народ и захвалио на љубави и поштовању које верници имају према Српској Цркви. Нарочито се осврнуо на чињеницу да су се у околини Салфелдена обретали најпре Патријарх Лукијан Богдановић (1867-1913), а затим и Патријарх Гаврило Дожић (1881-1950) и Свети Владика Николај (1881-1956). Чак постоји на само сат времена од Салфелдена стравична тамница Куфштајн у којој је средином 18. века мученики пострадао Свети Васарион Исповедник. После Вечерња, Владика је присутној деци поделио пригодне поклоне. У наставку, Владика је са Архијерејским намесником и поверенством парохије Салфелденске, одржао радни састанак у вези са важним темама за живот и рад Цркве у овом делу Аустрије.

Сутрадан, Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски Господин Андреј је у истом храму началствовао литургијском сабрању. Саслуживали су протојереј-ставрофор Драган Ерић и ђакон Немања Мићић. У току Свете Литургије Владика Андреј се обратио верном народу поучавајући га и говорећи о значају духовног живота у овим крајевима Аустрије где су се као мученици обретали два велика Патријарха исповедника и два духовна светила Цркве.. У вези са изградњом храма у Салфелдену, Владика Андреј је нагласио да овај храм представља прави духовни центар и стециште нашег народа, велику духовну матицу у којој се наш народ моли Богу и дружи се, очува свој језик и своју културу. Светој Чаши су приступили одрасли и деца, а после Свете Литургије Епископ је разговарао са вернима одговарајући на њихова питања.


Извор: Епархија аустријско-швајцарска