Type Here to Get Search Results !

Осврт ђакона Бранислава Рајковића на годишњицу упокојења Епископа Атанасија за Новине Српске Патријаршије


У вјечни спомен биће праведник

ВЛАДИКО БЕСМРТНОГ ИМЕНА – ВЈЕЧНА ТИ УСПОМЕНА! 

Годишњи помен и сјећање на блаженопочившег умировљеног Епископа захумско-херцеговачког и приморског Атанасија (Јевтића)


Животописима, свјетлописима, путописима, аудио и видео-записима, приповиједањима, свједочењима, сјећањима и тумачењима, пјевањима, осликавањима и цијеливањима.., и свим другим настојањима, која могу да испоље смртни људи присјећајући се неког свог смртника, обиљежена је годишњица од смрти умировљеног Епископа захумско-херцеговачког и приморског Атанасија. А затим, сва та изнова ускомешана упињања да се поново назру његови обриси, чује глас, осјети додир и мирис, у миру су принијети, са пажњом и страхом, заједно са осталим даровим, уз свети Принос, Ономе, који је свом том, ипак само праху, иницијално и удахнуо живот како би га ожио поново или боље рећи одржао у животу, као што је и обећао свима нама.., и да би смртника бесмртником начинио, како је овога и назвао, преображавајући наше овоживотне спомене у Своје вјечне успомене!

Поводом годишњице упокојења Епископа Атанасија, Епархија захумско-херцеговачка и приморска, у дане пред сами годишњи парастос, који је одржан на Задушнице, 26. фебруара 2022. године, приредила је тродневне сусрете поштовалаца његовог лика и дјела. Са намјером да се кроз лична свједочанства сачува сјећање и нарочита повезаност блаженопочившег епископа са просторима који су обликовали његову мисао и схватање хришћанског живота, односно његов живот уопште али и животе људи око њега, поменути разговори тематски су се базирати на везама Владике Атанасија са Светом Гором, ранохришћанским светињама Мале Азије, Светом земљом, Косовом и Метохијом и самом Херцеговином.

Обиљежавање годишњице почело је отварањем изложбе фотографија из живота Епископа Атанасија, под називом Твоје од твојих, коју је приредио тврдошки јеромонах Теофил Петровић. Изложба је отворена у галерији Културног центра у Требињу, а том приликом, поред аутора изложбе, обратио се и Епископ западноамерички Максим, као и Градоначелник Града Требиња, господин Мирко Ћурић. Непосредно након тога, у великој сали истог здања, приређен је први од три планирана разговора, током којег су саговорници архимандрита Данила, игумана житомислићког, као модератора, били: Митрополит црногорско-приморски Јоаникије, Епископ диселдорфски и немачки Григорије, Епископ славонски Јован и игуман хиландарски Методије. Самом разговору, у којем су исказана свједочанства и сјећања на Владику Атанасија на простору Херцеговине, претходило је поздравно обраћање Епископа захумско-херцеговачког и приморског Димитрија, уз приказивање видео записа у којима су о Епископу Атанасију говорили Митрополит тверски и кашински Амвросије (Ермаков) и Аристотел Папаниколау, професор теологије на Универзитету Фордам.

Током друге вечери разговор се одвијао на тему: Владика Атанасије и Косово и Метохија. Уз модерирање Андреја Јефтића, међусобна свједочанства, сјећања и утиске, пред бројном публиком изнијели су и размијенили: игуман дечански Сава, протопрезвитер – ставрофор Радивоје Панић и мр Живојин Ракочевић. Због спријечености, иако претходно најављен, у овом разговору ипак није непосредно учествовао др Милош Ковић, па је своје свједочење о Владики Атанасију изнио путем видео-снимка, доступног на You Tube каналу Епархије захумско-херцеговачке и приморске. Своја свједочанства, такође путем видео снимака, емитованих непосредно пред поменути разговор, изнијели су и Митрополит месогејски и лавродикијски Николај (Хадџиниколау) и архимандрит Јефрем, игуман Свештене обитељи Манастира Ватопед.

Посљедње вече тематских разговора о Владики Атанасију протекло је у свједочењима о његовом односу са Светом Гором и Светом земљом. На ову тему говорили су: Епископ браничевски Игнатије, Епископ западноамерички Максим, протопрезвитер Емануил Сарис, а умјесто најављеног Архиепископа катарског Макарија, који је послао видео поруку, у разговору је учествовао Епископ сјеверноамерички Сава Грузијске православне цркве, док је разговор модерирао протопрезвитер Гајо Гајић. Разговору су претходила видео обраћања aрхимандритa Јелисејa, игуманa светогорског манастира Симонопетра и др Христа Јанараса, професор емеритус на катедри за филозофију на Универзитету за друштвене и политичке науке Пантеон у Атини.

На крају тродневних разговора, Епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, захвалио је свима, који су допринијели очувању спомена на блажене успомене Епископа Атанасија, да би сутрадан учесници овог догађаја и многи други учествовали у Јутрењу са парастосом и светој архијерејској Литургији, у требињском храму Преображења Господњег, при чему су началствујућем Епископу браничевском Игнатију саслуживали епископи: сјеверноамерички Сава, диселдорфски и њемачки Григорије, западноамерички Максим, брегалнички Марко, славонски Јован и заумско-херцеговачки и приморски Димитрије, да би се након тога и на самом гробу Епископа Атанасија, у Манастиру Тврдош, још једном ускликнуло: владико бесмртног имена – вјечна ти успомена!

 

Представник Епископије ЗХиП за културу и медије,

Бранислав Рајковић, ђакон


Извор: Епархија захумско-херцеговачка и приморска

Рубрика