Type Here to Get Search Results !

Епископ Јустин: Радујемо се животу и Пресветој Богородици


"Потрудимо се да упркос свим лошим вестима, свим информацијама којима нас бомбардују свакодневно, смисао нашег живота буде добра и блага вест, вест коју данас објављује Свети архангел Пресветој Богородици а преко ње и целом роду људском, да ће Син Божији постати Син Човечији а преко Њега избавити човека од греха, сваког зла и смрти и даровати нам живот вечни", рекао је Епископ Јустин у беседи у цркви Рођења Пресвете Богородице на празник Благовести.

Са благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ хвостански Г. Јустин, викар Патријарха српског, служио је свету архијерејску Литургију у цркви Рођења Пресвете Богородице у Земуну, 7. априла 2022. године, на празник Благовести. Епископу Јустину саслуживало је братство храма уз молитвено учешће верног народа.

После прочитаног Јеванђеља, надахнутом беседом, Епископ хвостански г. Јустин, обратио се вернима рекавши: „Радуј се благодатна Маријо, Господ је с тобом; благословена си Ти међу женама и благословен је Плод утробе Твоје, јер си родила Спасење душа наших“.

Тумачећи ову молитву, Преосвећени је рекао да су ово речи вечне и једине праве радости, којима се обрадовала Пресвета Богородица, када јој је архангел Гаврило послан са неба објавио радосну вест да ће родити Сина Божијега. Ово су речи којима се радују људи у сваком поколењу до дана данашњег. Чему се ми то радујемо данас на овај дивни празник Благовести? Радујемо се доброј вољи Божијој, да пошаље у свет Спаситеља, и то никог другог до Сина Свога Који је пострадао да би свако ко у Њега верује имао живот вечни, каже Епископ Јустин.

Преосвећени Епископ је рекао да се радујемо данас и самој тој девојци, Пресветој Богородици, која је послужила тако великој тајни и постала лествица којом сиђе Бог, трпеза хлеба живота којег једући ми наслеђујемо живот вечни. Радујемо се данас верности и оданости, целомудрености и чедности, смирењу и послушању Пресвете Богородице. Радујемо се и ономе што одзвања и што се крије иза речи Пресвете Богородице, којима је она одговорила архангелу Гаврилу: „Ево слушкиње Господње, нека ми буде по речи твојој“. Данас смо се и ми окупили, слуге Господње, нека нам буде по речи Његовој. То значи да сав свој живот, сва своја очекивања, страхове, стресове, проблеме положимо на Христа којег је Пресвета Богородица данас зачела и кроз коју је Он дошао у овај свет.

Епископ Јустин каже да ћемо само на тај начин показати да прихватамо поруку Цркве Христове и схватамо смисао Његовог доласка. Ако смо претерано привезани за своје моћи и умеће живљења и савладавања свих препрека које нам живот доноси, и ако не узимамо за пример и ослонац Крст Христов, онда показујемо да нисмо схватили поруку Цркве Христове. Онај који искрено верује нема чега да се плаши, јер ако је Господ са нама, ко ће против нас?

Епископ Јустин је рекао да је данашњи празник пре свега празник радости и никада немојмо заборавити да се радујемо животу, путу Христовом и вери православној, да се радујемо страдањима и Крсту знајући да се иза сваког Крста и сваке Голготе, ако је Голгота Христова, крије Васкрсење. Управо после Васкрсења, прве речи које је Христос упутио женама мироносицама, биле су „радујте се“. Свети апостол Павле у посланици Филипљанима говори хришћанима, „радујте се свагда у Господу, и опет говорим радујте се“. Потрудимо се да упркос свим лошим вестима, свим информацијама којима нас бомбардују свакодневно, смисао нашег живота буде добра и блага вест, вест коју данас објављује Свети архангел Пресветој Богородици а преко ње и целом роду људском, да ће Син Божији постати Син Човечији а преко Њега избавити човека од греха, сваког зла и смрти и даровати нам живот вечни.

Преосвећени је на крају беседе пожелео вернима да у радости прославе празник, да та радост будео смисао и испуњење свакога другога нашега дана у овоме животу а све до вечне радости у Царству Христа Васкрслога коме са Његовом Пресветом Мајком и свима светима нека је за све слава и хвала вавек. Амин. 


Извор: Телевизија Храм