Type Here to Get Search Results !

Лозница: Ученици верске наставе у сусрет Празнику над празницима


На празник суботе Светог и праведног четвородневног Лазара, празник који је у нашем народу познат под називом "Вербица", а који је препознат као празник деце, у радости и у славу Господу, ЦО Новолозничка организовала је један претпразнични догађај. На овај дан је свечана сала парохијског дома постала једна велика учионица у којој смо окупили млађе основце основних школа ,,Јован Цвијић“ и ,,Вук Караџић“ кроз радионичарску наставу коју су водили њихови учитељи и вероучитељи а по благослову о. Славише Марковића, старешине цркве Вазнесења Господњег у Лозници где се одржала ова радионица. 


Били смо сведоци једног наставног процеса који је текао веома спонтано, пуно љубави, дечјег смеха и радости а приложени видео снимци и фотографије сведоче једно методичко савршенство-сви ученици су били укључени у наставни процес. И сви су били радосни, пуни здравог такмичарског духа-такмичили су се у креативности, ко ће лепше, боље, размењивали материјале, идеје, певушили и стварали-ослобођени од рада ,,под притиском“ традиционалне наставе а са друге стране жељни да се докажу, да се истакну, да покажу знање и да доста тога сазнају.

Радионица коју смо осмислили је увод у један велики пројекат који обухвата више основних и средњих школа, а циљ нам је да баш кренемо од Лазаревве суботе па преко Страдалне седмице да имамо сваки дан испуњен различитим активностима посвећени највећем празнику Васкрсу. Имали смо и припремне активности за ову радионицу попут радионичарске наставе у ОШ ,,Вук Караџић“ кроз корелацију различитих предмета са Васкрсом и израде паноа, а у ОШ ,,Јован Цвијић“ ученици су правили и сапуне и каширане иконе. Циљ ове радионице је да продукти ове наставе буду изложени за Васкршњи базар и да се обезбеде средства у хуманитарне сврхе. Тој акцији прикључила се и професорка посластичарства Економске школе у Лозници Дејана Лазаревић чији су ученици-посластичари правили посне колаче украшене Васкршњим мотивима који ће такође бити изложени на Васкршњем базару.

Сама ова радионица у свечаној сали парохијског дома окупила је око 150 ученика и њихових наставника и вероучитеља где су деца млађих разреда различитим техникама украшавали јаја и правили Васкршње украсе. Оно што нас је посебно обрадовало је да је било и заинтересованих родитеља који су учествовали у радионици-тако да је наш наставни процес постао вишедимензионалан и слојевит. Заправо, слободно се може рећи да смо овде обрисали све оне границе ко је наставник а ко ученик у позитивном смислу јер су деца показала изузетну одговорност и спремност да науче не зато што морају већ зато што искрено желе, а да будемо и ми сасвим искрени-били смо веома изненађени креативношћу ученика. Импресивно је да су малишани у своју инвентивност укључили образновне ресурсе и претраживали интернет порталеи међусобно размењивали искустваи идеје на који начин се може најлепше урадити пројекат. То је, иначе, нешто што је у настави данас не само пожељно већи неопходно али овај пут иницијатива није од наставника већ од деце-дакле, задивљујући степен мотивације. Радионицу смо започели учешћем ученика у Литургији:

Видео прилози са радионица: 




Видео прилози са дефилеа ученика:



Видео прилози са Васкршњег базара:


Благодаримо најпре ЦО Новолозничкој-старешини храма о .Славиши Марковићу, о. Зорану Петровићу, ђакону Бранку Митрићу који су били велика подршка иницијаторима радионичарске наставе професорки Симић де Граф и вероучитељима Драгани Деспотовић и Предрагу Митровићу као и осталим учесницима ђакону-вероучитељу Сретену Тадићу, вероучитељу Немањи Јевтић, дивним учитељицама Гордани Симић и Мирјани Ћосић и директорки Анети Ракић из ОШ ,,Вук Караџић" Лозница, затим учитељу Миленку Мандићу, учитељицама Жељки Дејановић, Миланки Томић, Оливери Милановић, Миланки Васиљевић, Снежани Цветиновић и Милици Стефановић, професорки италијанског језика Мирјани Марковић као и учитељицама из ОШ ,,Јован Цвијић"-Наташи Милановић и Јелени Лазаревић. Посебна захвалност професорки посластичарства Дејани Лазаревић и њеним ученицима посластичарима. Пројектом је координирала професорка енглеског језика Сања Симић де Граф.

Велику захвалност дугујемо спонзорима-продавницама ,,Женева" и ,,Сјај", као и пекари ,,Четири Брата" и власнику пекаре господину Митровићу.

Треба нагласити да је ово само први део једног великог Васкршњег пројекта који ће на једном месту да уједини све актере образовног процеса кроз примере добре праксе сарадње цркве, више школа и спољашњег окружења а све у славу Господу и да дамо деци пример како уз Божји благослов, труд и рад и међусобну љубав треба да израсту у добре људе и да томе теже.

Слава Богу што се у добру састадосмо и у радости реализовасмо ову нашу радионицу у духу празника који је празник деце првенствено! Овом радионицом смо показали да основ свега је љубав кроз послушање, а да истовремено послушање постављено на прави начин није принуда него радост, да деца добром сарадњом школе, родитеља и цркве показују оне најплеменитије особине-угледајући се на примере нас одраслих и она постају добра, васпитана и послушна деца. То нам је свима заједнички задатак и изнад свега и морална дужност-сносимо велику одговорност за наше најмлађе као што је Господ је рекао за њих ,, А који саблазни једнога од ових малих који вјерују у мене, боље би му било да се објеси камен воденички о врат његов, и да потоне у дубину морску“ (Мт 18,6). Уместо тога, сви ми одрасли треба да међусобно сарађујемо и сигурно да ће наша деца онда израсти у добре људе.


Сања Симић де Граф