Type Here to Get Search Results !

Епископ Јустин: Нема већег смирења и подвига него да Цар царева силази на земљу


Дана 17. априла 2022. године, када Црква обележава празник Цвети, Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у Цветкама.

На литургијском сабрању, Епископу Јустину су саслуживали Архијерејски намесник жички протојереј Саша Ковачевић, протојереј Милинко Лукић, Архијерејски намесник рачански, протојереј Иван Терзић, парох цветачки, ђакон Стефан Симић, ђакон пожешки Михајло Живковић и ђакон бајинобаштански Далибор Ђорђевић.

Верни народ и деца су имали прилику да, након читања Светог Јеванђеља, чују беседу Преосвећеног Владике Јустина. Он је истакао да су палмине гранчице симбол победе над смрћу. Осврнувши се на сам јеванђелски догађај уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим, истакао је да “нема већег смирења и подвига него да Цар царева силази на земљу, живи са нама, чини за нас све да би нас спасао – оне који су јуче викали Осана, слава на висини Богу, а већ данас вичу Распни Га, распни.“

– Човек једино уз Бога зна шта му је чиста мисао и зна шта му треба. У свету има више невоља него лепих ствари, док уз Бога нема ни болести, ни жалости и живот је бесконачан. Овоземаљским животом се трудимо да зарадимо Царство Небеско, а само кроз заједничарење са Богом нема смрти. Већ овде, на земљи, онај који се исповеда, причешћује Телом и Крвљу Господа Христа, за кога је радост долазак у цркву, ступа у Рај, истакао је Владика Јустин.

Током Свете Литургије у презвитерски чин рукоположен је ђакон бајинобаштански Далибор Ђорђевић.

Велики број деце и сабраног народа су пришли да приме Свето Тело и Крв Христову, да би, након богослужења, по благослову Владике, а на велику радост свих присутних, деца из Цветака и околних места певала пригодне песмице. Касније је уследила трпеза љубави коју су домаћини припремили за све окупљене.


Извор: Епархија жичка