Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије: У вери нашој имамо и небеско и земаљско


Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је данас, у Недјељу преподобне Марије Египћанке Свету службу Божију у манастиру Бешка на Скадарском језеру. Саслуживало свештенство и свештеномонаштво Митрополије црногорско-приморске и Епархије крушевачке. Прије почетка Литургије у чин расе Митрополит Јоаникије је замонашио искушеницу ове свете обитељи Ану давши јој име Марија по преподобној Марији Египатској.


Звучни запис беседе


По заамвоној пререзан славски колач, поводом славе манастирског храма посвећеног Благовијестима Пресвете Богородице.

У архипастирској бесједи Митрополит Јоаникије је рекао да је наша вјера наше увјерење, усмјереност и чежња за Богом.

“Али је она још више од тога: она је дар Божји, она је са неба и од Бога. У вјери нашој имамо и небеско и земаљско, и Божанско и људско. И зато је тек у вјери прави и истинити живот, живот достојан човјека.”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Додао је да човјек није само земаљски није је створен да буде самоод данас до сјутра као и остала твар.

“Него има дар да о Богу размишља. И не само да о Богу размишља, него да Божју благодат смјести у своје срце и да се дотакне Божије вјечности. А Божја љубав то све устројава. Ту је, дакле, једно садејство, једна сарадња непрестана између Бога и човјека, између Божије љубави и човјековога труда”, објаснио је Митрополит Јоаникије.

Митрополит Јоаникије је рекао да се душа Марије Египћанке препородила, кад ју је дотакла благовијест Пресвете Богородице.

“Тако је она постала највећи подвижник свога времена. То Господ није само због ње нама открио, него због свакога од нас, грешних људи да нико не пане у очајање ако је грешан или ако погријеши, да зна да је Бог милостив и да ће опростити гријехе, само ако се знамо кајати и ако се знамо одрицати од овога свијета и земаљских задовољстава ради Царства небескога”, рекао је он.

Објаснио је да, иако се покајемо за неки гријех, а нијесмо се одрекли од земаљских задовољстава, опет нас оно што је земаљско вуче земљи и опет гријешимо.

“И то је наша мука непрестана. Али они који се знају одрицати од ситних, малих земаљских прохтјева, они напредују. Тако је, дакле, Света Марија Египћанка учинила подвиг који је мало ко учинио. Била је раније велика грешница, али касније и велики подвижник и велики Божји угодник. И прославила је име Божије и Бог се кроз њу прославио”, објаснио је Митрополит Јоаникије.

Нагласио је да њен примјер показује колико Црква истиче примјере великих покајника.

“Ова недјеља Свете четрдесетнице посвећена је управо њој”, закључио је Митрополит Јоаникије.

Митрополит Јоаникије је, говорећи о Јелени Лазаревић Балшић, ктиторки благовештењског храма манастира Бешке казао да је она и небеска заштитница и покровитељка Скадарског језера.

“И овом сестринству се овдје данас прибројала још једна сестра монахиња Марија, која се овдје потрудила и фино се припремила за ову узвишену службу у монашкоме чину да срце своје, мисли своје, цијело своје биће посвети Господу. Нека јој и Света Марија Египћанка буде на помоћи, а посебно Пресвета Дјева Богородица и Свети арханђел Гаврило који је донио благу вијест са неба од Бога Пресветој Дјеви”, казао је Митрополит Јоаникије.


Извор: Митрополија црногорско-приморска