Type Here to Get Search Results !

Животопис Његовог Преосвештенства Епископа хвостанског г. Алексеја (Богићевића)

На редовном заседању одржаном у Сремским Карловцима и Београду од 15. до 21. маја 2021. године Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве изабрао је архимандрита Алексеја (Богићевића), настојатеља манастира Светог апостола и јеванђелиста Луке у Бошњану, за викара Патријарха српског, са титулом Епископ хвостански.


Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Алексеј (Богићевић), викар Патријарха српског, је рођен у селу Пиштану, општина Пећ, 08. 03. 1955. године, од родитеља Љубомира и Гроздане Богићевић. На крштењу је добио име Миломир. Основну школу је завршио у селу Бабићу, а један разред осмогодишње школе у Гораждевцу (пети), а затим као искушеник манастира Високи Дечани завршио је и преостала три разреда.

У својој дванестој години на Видовдан 1967. године  примљен је за манастирског ђака, а затим и за искушеника код о. Макарија, игумана манастира Високи Дечани.

Као искушеник одслужио је војни рок у трајању од 15 месеци у Илирској Бистрици у Словенији; истовремено полажући испите у Призренској богословији. Након завршетка војног рока 1975. године, уочи Св. Краља Стефана Дечанског (ктиторске славе) замонашен је у расофорство десницом блаженопочившег епископа рашко-призренског Павла, потоњег Патријарха српског, тада је добио монашко име Константин. Следеће 1976. године, на други дан Пасхе рукоположен је руком истог архијереја у чин  јерођакона. Исте године je уписао Богословски факултет у Београду, и завршио га 1981. године. По благослову надлежног епископа одлази у манастир Хиландар на дуже време, а затим и у Свету Земљу, у Витлејем, где је боравио четири и по године у манастиру Рождества Христова. Године 1985, игуман манастира Свете Тројице (Мамвријски дуб) у Хеврону, баћушка Игњатије, замонашио га је у Горњенском манастиру у малу схиму под монашким именом Алексеј, у част новомученика царевића Алексеја Романова.

Године 1986. 14. јуна,  рукопложен је у чин јеромонаха. У матични манастир Високи Дечани враћа се 1989. године, а 1990. године, по благослову одлази на постдипломске студије у Солуну. Године 1992. у Арнеји, произведен је у чин архимандрита од стране блаженопочившег митрополита арнејског Никодима. Успешно окончао постдипломске студије одбранивши рад на тему ,,Хиландарски монаси у управи Српске цркве у периоду од 1200. до 1346. годинеˮ. Звање магистра теолошких наука је добио на Солунском Аристотеловом Универзитету 2000. године. У току постдипломских студија био је игуман манастира Св. Прохора Пчињског, у периоду од 1994. до 1996. године, као и игуман манастира Суково од 1996. до 1997. године.

Године 2002. је именован за игумана манастира Светог Апостола и Јеванђелиста Луке на домаку села Бошњане. У периоду од двадесет година игумановања у овој светој обитељи изграђена су четири храма и монашки конак са трпезаријом, започети радови на новом звонику, али пре свега успостављен је молитвени и богослужбени живот манастира који сабира велики број духовне деце под сводове Светолуковске обитељи.

Оснивањем епархије крушевачке 2011. године, а благословом Преосвећеног Епископа крушевачког Господина Давида, архимандрит Алексеј учествује активно у уређењу и формирању епархијских тела, а самим тим и изграђивању Епархије крушевачке.

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је 13. новембра 2022. године у Спомен-храму Светог Саве на Врачару светом архијерејском Литургијом и свечаним чином хиротоније изабраног и нареченог високодостојног архимандрита Алексеја (Богићевића) у чин Епископа хвостанског, викара Патријарха српског.