Type Here to Get Search Results !

Епископ Јустин: Христос нам је донео закон љубави


На обронцима Гледићких планина, као бисер скривен у лепоти сеоског пејзажа, налази се Црква Успења Пресвете Богородице у Годачици. Њену лепоту милује Гледићка река и преноси звук звона, која сабирају мештане Годачице и околине још од 1875. године.

И овога јутра када Света Православна Црква обележава недељу шесту од Васкрсења Господњега – Недељу Слепога, а прославља свете богоугоднике Преподобну Теодору, Светог свештеномученика Теодора Вршачког, Светог мученика Вукашина, Светог Викентија и Свете мученике сурдуличке, црквена звона су се огласила да најаве долазак Епископа жичкога Јустина. Мештани су дочекали свога Архијереја да заједно са њим једнодушно уздигну молитву ка Престолу Творца. Епископу жичком су саслуживали: Архијерејски намесник жички протојереј Саша Ковачевић, протојереј Часлав Јовановић старешина храма у Врњачкој Бањи, јереји Слободан Глишовић и Ненад Јаковљевић, ђакони Стефан Симић и Синиша Јовановић. Литургиjско сабрање је увеличано појањем протопсалта Ивана Трајковића.

Беседећи на јеванђелски одељак о исцељењу слепог, Епископ Јустин нам је скренуо пажњу на речи Господње „док сам у свету Светлост сам свету“ (Јн 9, 5), постављајући те стихове у центар размишљања да је Христос светлост наших живота. Он није лечио само тело, већ и душу, приводећи људе од греховног мрака ка светлости истине. Међутим, како је Епископ приметио не радују се сви спасоносном делу Христовом, јер више вреднују закон и стављају га изнад човека, док нам Христос доноси закон љубави.

У току литургиjског сабрања у чин презвитера је рукоположен ђакон врњачки Синиша Јовановић.

Након литургијског сабрања уприличена је трпеза љубави од стране гостољубивих домаћина. Том приликом, присутнима се обратио отац Ненад Јаковљевић парох у Годачици речима добродошлице Епископу и свим гостима, истичући да је свака посета Архијереја једној црквеној заједници, велики догађај и пројава љубави на делу.


Извор: Епархија жичка