Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије богослужио у манастиру Светог Николе на Пелевом Бријегу


Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је данас, на празник преноса моштију Светог Николаја Мирликијског Свету службу Божију у манастиру Светог Николе на Пелевом Бријег у Братоножићима поводом храмовске славе ове светиње. Саслуживали су му јереји Милош Лучић и Велимир Бугарин, и јерођакон. Сионије (Зорић).


Звучни запис беседе


Након Литургије, храм Светог Николе је три пута обишла славска литија, а онда је благосиљан славски колач.

У архипастирској бесједи Митрополит Јоаникије је рекао да је Свети отац Николај још за живота био велики ауторитет Цркве, велики чудотворац.

“Био је сасуд Духа Светога. Божја благодат се била настанила у његовој души и кријепила га и снажила. И учинила га новим апостолом Христовим, обученог у слилу са висине, у силу истине, правде, љубави, доброте и неустрашивости”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Додао је да свако ко се молио Светом Николи искрено и истрајно, није се молио узалуд.

“Свети Николај му је свагда био у помоћи. И ево видимо: овдје је велики благослов Божији . присуство Светога оца нашега Николаја преко овога светога храма. Иначе, како би се овдје обновила вјера, у овом мјесту одакле се народ углавном раселио”, рекао је Митрополит Јоаникије.

Владика је рекао да га радује чињеница да данашњи сабор показује да се Братоножићи сјећају свога најдубљег коријена.

“Сјећају се своје вјере, своје Цркве и нијесу напустили своје светиње, своје гробове. Иако их је ово вријеме расијало по цијеломе свијету, они се враћају своме огњишту. Ово је чудесан повратак коме се треба радовати”, поручио је Митрополит Јоаникије.

Сабор у Братоножићима је настављен празничним програмом који су за Митрополита, свештенство и вјерни народ приредила дјеца полазници вјеронауке, и славском трпезом хришћанске љубави коју су за све присутне приредили.чланови братства Чубрановића.


Извор: Митрополија црногорско-приморска