Type Here to Get Search Results !

Конференција за медије поводом Спасовданске литије у Београду


Поводом празника Вазнесења Господњег, славе Града Београда, 30. маја 2022. године у Светосавском дому при Саборном храму Светог Саве на Врачару одржана је конференцију за медије.

Повезане вести: 

Београд се моли за мир: Спасовданска литија, 2. јун 2022. године

ПРОГРАМ ПРОСЛАВЕ /pdf/


О богатом програму овогодишњег прослављања престоничке славе, као и о традиционалној Спасовданској литији говорили су Преосвећени Епископ топлички, изабрани шабачки и викар Патријарха српског г. Јеротеј, заменик Градоначелника Београда и домаћин славе г. Горан Весић, управник Информативно-издавачке установе Српске Православне Цркве г. Душан Стокановић, промотивна лица прославе: гђица Драгана Косјерина, која ће бити и водитељ програма, олимпијски шампион у ватерполу г. Стефан Митровић, драмски уметник г. Андреј Шепетковски и музичар г. Душан Свилар, као и учесници уметничког дела прославе: диригент дечјег хора Чаролија гђа Леонтина Вукомановић, директор КУД Абрашевић г. Драган Даниловић и диригент уметничког ансамбла Војске Србије Станислав Бинички гђа Катарина Божић. Конференцију је водио г. Сава Мирић, члан Организационог одбора прославе градске славе.

Испред организатора славске литије многобројним преставницима медија се обратио Преосвећени Епископ топлички и изабрани шабачки г. Јеротеј:

-Христос Васкрсе! Желео бих да поздравим све представнике Организационог одбора овогодишње Спасовданске литије и присутне представнике медија. Посебно поздрављам г. Горана Весића, заменика Градоначелника Београда, који је дао велики допринос подстицањем градских служби да учествују у организацији овогодишње литије која носи поруку Београд се моли за мир. У овим смутним и немирним временима мир се јавља не само као насушна потреба већ и као императив. Иако бибилијска историја сведочи о многобројним ратовима, порука Библије о миру као крајњем циљу човечанства је јасна: Слава на висини Богу и на земљи мир, међу људима добра воља!. Управо за овај мир, за мир Божји, мир који треба да допринесе окончању свих ратова и благостању свих молићемо се на овогодишњој литији, носећи са собом у молитвеном ходу од Вазнесењског храма до храма Светог Саве највеће београдске светиње: икону Пресвете Богородице Тројеручице и мошти и иконе Светог деспота Стефана Лазаревића и Свете Петке. Позивам све вас, драги Београђани, да дођете и учествујете у овогодишњој литији, да се заједно помолимо за мир у свету и да прославимо Спасовдан, славу нашег престоног града Београда.

-Ми тај празник славимо на жалост са прекидима већ 619 година. Славу је установио 1403. године Свети деспот Стефан Лазаревић. Није случајно мудри деспот Стефан узео Спасовдан за славу своје нове престонице, а самим тим и Србије. Србија се у времену када је деспот Стефан владао њом уздизала после косовске катастрофе, а Деспот је покушавао да поново изгради државу. Београд је од једног разрушеног града за двадесетак година постао једна од најмоћнијих европских тврђава, бедем хришћанства и - оно што смо увек желели да Београд буде - велики и развијени град. Зато није случајно изабран Спасовдан, Вазнесење Господа, за славу тог великог подухвата.

-Ми имамо част и обавезу да славимо Спасовдан; бити део ове манифестације представља част за сваког од нас, а наша обавеза је да се са поштовањем односимо према свим онима који су пре нас славили Спасовдан и који су учинили нешто за наш град, а и за нашу Цркву. Зато је посебно значајно што то чинимо и у ово време. Спасовдан се није славио после турског освајања Београда 1521. године све до 1862. године када је кнез Михаило поново увео прославу славе и литију. У то време је изграђена и Вазнесењска црква. Славило се све до 1947. године, када је поново забрањена и слава и сама литија и када су учесници литије били каменовани. Тако је било све до 1993. године када је поново обновљена наша традиција, хвала Богу, истакаи је г. Весић и поручио:

-Захваљујем се Српској Православној Цркви зато што су заједно са нама изабрали да се ове године молимо за мир, јер ако постоји вредност за коју треба да се молимо у овим временима када је рат поново у Европи - то је заиста мир. Помолимо се да мир остане у нашој земљи, да наша земља остане сачувана од свих сукоба који се, на жалост, поново дешавају на територији нашег континента, да наша земља настави да се развија и да се наш град настави да се развија. Оно што, на крају, желим да кажем, то је да Спасовдан слава свих Београђана и Београђанки без обзира на то шта мислимо, без обзира где радимо, како политички размишљамо или како размишљамо на неке друге начине. Спасовдан је наша слава, место које нас окупља и наша традиција која нас уједињује. Тог дана заиста сви треба да будемо заједно, да славимо славу, да размишљамо о томе шта још можемо да учинимо за наш град, како би наш град постао боље место за живот људи у односу на време када је нама дата част и привилегија да учествујемо у прослави Спасовдана. Једино тако можемо да останемо запамћени у историји као што ми памтимо неке друге велике људе из наше историје који су допринели слави Београда и прослави наше славе. Упућујем позив свим Београђанима да се окупимо у 18 сати испред Вазнесењске цркве, али само тамо у улици Кнеза Милоша, и да кренемо у достојанствену литију коју ће предводити Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, да дођемо до храма Светог Саве и заједнички покажемо колико је слава важна за наш град. Хвала још једном свима који учествују у организацији. Организација је велика и заиста би ми требало једно двадестак минута да побројим све институције и појединце који учествују. Зато желим само генерално свима да се захвалим и да им кажем да заиста чинимо једну велику и дивну ствар и да ћемо бити поносни када у четвртак видимо колико ће се Београђанки и Београђана одазвати и како ће изгледати наша Спасовданска литија.

Промотивно лице прославе гђица Драгана Косјерина је истакала да јој је велико задовољство и част што учествује у литији:

-Спасовданска литија је прилика да заједно пошаљемо поруку разумевања, љубави и мира, а то је и порука овогодишње литије - Београд се моли за мир. Посебно ми је задовољство и част што сам у оваквом друштву и што сам у прилици да вас позовем да нам се придружите у овогодишњој литији и да уживате у дивном програму који смо припремили.

Управник Информативно-издавачке Установе Српске Православне Цркве г. Душан Стокановић је замолио представнике медије да подрже организацију прославе градске славе и позову путем својих програма Београђане да учествују у празничном сабрању, а затим је изнео низ техничких података везаних за литију и прославу Спасовдана:

-Света архијерејска Литургија почеће ујутро у 9 часова у Вазнесењској цркви, а затим ће уследити чин благосиљања славског колача. Литија од Вазнесењске цркве креће у 18 часова. Позивамо народ да формира колону у улици Кнеза Милоша. Прво заустављање литије биће на Славији где ће бити прочитано свето Јеванђеље и кратка молитва за мир. На улазу у булевар почећемо да певамо химну Светом Сави, а литију ће затим на платоу дочекати звук звона Светосавског храма. Испред храма биће постављена бина на којој ће бити одржан богат уметнички програм. Као што је и рекао владика Јеротеј, окупљамо са са идејом да се молимо за мир у овом тешком времену. То је одговор Београда и нашег Патријарха на сва данашња искушења. Сигуран сам да ћете се сложити са мном да ће у уметничком програму наступити наши најбољи извођачи, одлични солисти Нина Глигорић и Душан Свилар који ће са уметничким ансамблом Војске Србије Станислав Бинички изводити најлепше нумере посвећене Београду, дечји хор Чаролија, КУД Абрашевић и Цане и Веронаукси. Добродошли!

Присутнима су се обратили и учесници уметничког дела прославе драмски уметник г. Андреј Шепетковски, музичар г. Душан Свилар, диригент дечјег хора Чаролија гђа Леонтина Вукомановић, директор КУД Абрашевић г. Драган Даниловић и диригент уметничког ансамбла Војске Србије Станислав Бинички гђа Катарина Божић.


Извор: Инфо-служба СПЦ