Type Here to Get Search Results !

"Гле, шта је добро или шта је красно, него да браћа живе заједно" (Пс. 132, 1)


У сриједу 15. јуна 2022. године, на празник Светог Никифора свештеномученика и Светог Еразма Охридског, сабрали су се и окупили бивши ученици IV генерације обновљене Цетињске богословије (1995-2000), са својим породицама на прославу 22 године од матуре и завршетка богословског школовања у Цетињској богословији.

Разредни старешина ове генерације био је Владика Јован Ћулибрк, садашњи епископ пакрачко-славонски. Своје школовање у Цетињској богословији и у манастиру Острогу, започели су септембра 1995. године.

Сабрање је отпочело служењем свете литургије у храму Вазнесења Господњег у мјесту Кола, код Бања Луке, са благословом надлежног епископа бањалучког г. Јефрема и трудом и љубављу надлежног пароха свештеника Горана Ковачевића.

Литургијом је началалствовао протојереј-ставрофор Синиша Сердар, парох у дрвару и архијерејски намјесник граховски. Саслуживали су му протојереј Далибор Ђукић, парох у Вићенци, и архијерејски намјесник за Италију из епархије аустријско-швајцарске, протојереј Раде Јовић, парох у Земун Пољу из Архиепископије београдско-карловачке, протојереј Ненад Калем, парох которски из Митрополије црногорско-приморске, протонамјесник Никола Темеринац, парох у Жабљу из епархије бачке, протонамјесник Ненад Лазић, парох тењски из епархије осјечко-пољске и барањске.

За пјевницом су појали остала браћа из генерације.

Овогодишњи организатор окупљања, био је протојереј Далибор Ђукић, парох у Вићенци и архијерејски намјесник за Италију, са супругом протиницом Милицом и породицом. Он се сабранима обратио бесједом, говорећи о једној од најуспешнијих генерација обновљене Цетињске богословије.

Заблагодарио је свој браћи свештеницима и осталима и њиховим ппродицама који су се и ове године окупили и сабрали да заједничаре, подијеле своје успомене на школовање и дане из времена духовног узрастања из острошко-цетињске богословије.

Светотројично сабрање и окупљање ИВ генерације обновљене Богословије Светог Петра Цетињског (1995-2000), показало је и потврдило још једном ону благодатну истину сабрања у имену Божијем у Цркви Христовој, јер их је благодат Духа Светога Утјешитеља сабрала са свих страна, из бројних епархија нсше српске православне цркве.

Нека би сила Духа Светога и надаље обједињавала све бивше ученике ИВ генерације обновљене Цетињске богословије (1995-2000), и њихове фамилије и све људе добре воље, сабирајући их у заједницу безобалног океана светотројичне љубави божанске, на корист и духовну ползу својој светој Цркви и роду српском, молитвама њихових заштитника небеских покровитеља, Светог Петра Цетињског Чудотворца и Преподобног Стефана Пиперског Чудотворца.


Извор: Радио Светигора