Type Here to Get Search Results !

Нова Свештена епистасија Свете Горе


У складу са светогорским уставом, 14. јуна по новом, а 1. јуна по старом календару, у Кареји је извршена церемонија примопредаје Свештене епистасије, извршног административног тела Свете Горе са мандатом од једне године. Досадашњу епистасију на челу са протоепистатом из Светог манастира Ватопеда, наследила је епистасија предвођена Светим манастиром Ивироном. Дужност прота преузео је ивиронски јеромонах Христифор, са осталим члановима епистасије: јеромонахом Теофилом пантократорским, монахом Никифором филотејским и јеромонахом Јеронимом симонопетритским.


Свештена епистасија је управно тело (“влада“) Свете Горе коју чине представници четири манастира од којих је један протоепистат (прот) и који се смењују једном годишње.

На Светој Гори постоји 20 самосталних манастира и тај број не може бити нити мањи нити већи. Они су подељени у пет група од по четири манастира. Свака група има свог предводника који даје протоепистата. Сваке године смена се одвија по следећем поретку, тако да свака група преузима управу једном у пет година:

1. Велика Лавра (Дохијар, Ксенофонт и Есфигмен);

2. Ватопед (Кутлумуш, Каракал и Ставроникита);

3. Ивирон (Пантократор, Филотеј и Симонопетра);

4. Хиландар (Ксиропотам, Свети Павле и Григоријат);

5. Дионисијат (Зограф, Пантелејмон и Констамонит).

Свештену епистасију бира Свештена општина (“скупштина“) у Кареји која је састављена од 20 монаха – представника манастира. Сваки манастир бира на годину дана једног представника у Свештеној општини, који бива замењен почетком Нове године по јулијанском календару.

Свечаности су присуствовали представници свих светогорских манастира, као и државни представници Грчке – заменик министра цивилне заштите Грчке, Елефтериос Икономос, градоначелник Солуна, Константинос Зервас и цивилни гувернер Свете Горе, Атанасиос Мартинос.

Наредне године епистасију ће предводити манастир Хиландар.


Извор: Задужбина Хиландара