Type Here to Get Search Results !

Парохија Руске Православне Цркве у Лисабону обележила двадесетогодишњицу


Дана 19. јуна, у прву недељу по Духовима, у недељу Свих Светих, архиепископ мадридски и лисабонски Нестор предводио је свечану службу у Саборној цркви у Лисабону поводом крсне славе. Тога дана навршавало се двадесет година од оснивања православне парохије у престоници Португала.


Архипастиру су саслуживали настојатељ храма протојереј Сергиј Борски, благочини португалских парохија протојереј Јован Гербовецки, протојереј Јоаким Малакијаш, јереј Филип Малакијаш, ђакон Григорије Боблијенко, јерођакон Јероним (Томаж), ђакони Леонид Карпин и Глеб Зајика.

Литургијско појање извео је хор лисабонског сабора. После отпуста обављено је прослављање свих светих.

Потом је архијереј упутио поздравну реч свештенству које је саслуживало и парохијанима саборног храма, наводи се на сајту Епархије шпанско-португалске.

Владика Нестор одликовао је јерођакона Јеронима (Томаза), клирика цркве Светог Јована Златоустог у граду Кашкајшу, поводом његовог 80. рођендана и у знак захвалности за труд у превођењу богослужбених текстова на португалски језик.

* * *

Парохија Свих Светих настала је у лето 2002. године на иницијативу православних хришћана који живе у Португалу. Од 2002. до 2004. године заједница није имала стално црквено здање – богослужења су се одржавала у капели супермаркета, капели амбасаде Бугарске, католичком самостану и једноставно у становима.

У јануару 2005. године, захваљујући католичком патријарху Лисабона, монсињору Жозеу Поликарпу, парохија је добила сталну зграду – капелу Boa Nova у близини центра града, поред железничке станице Santa Apolónia. 


Извор: Мospat.ru