Type Here to Get Search Results !

Помесне цркве обавештене о црквеној ситуацији у Украјини


Дана, 21. јуна 2022. године упућена су писма Антиохијској, Јерусалимској, Српској, Румунској, Бугарској, Грузијској, Пољској, Албанској православној цркви, Цркви чешких земаља и Словачке, Православној цркви у Америци, као и једном броју епископа поменутих Цркава, укључујући јерархе из кипарских Цркава са којима је Митрополит Антоније лично упознат.


Честитајући присутнима почетак Петровског поста, управник УПЦ је навео да „на највеће жаљење разне антицрквене снаге не престају да користе тешку ситуацију у земљи у своје сврхе“. Као владајући архиереj бориспољске епархије, владика Антоније је рекао да су у његовој епархији „одлуком 5 градских и сеоских већа, под притиском локалног руководства и уз игнорисање мишљења стварних парохијана, донете популистичке и незаконите одлуке о забрани или обустави деловања Украjинске православне цркве на територији ових заједница“. Генерално, у Украјини има 36 таквих случајева.

Митрополит Антоније је приметио да се широм земље присталице новостворене „Православне цркве Украјине“ заузимаjу цркве УПЦ. „Укупно је одузето 250 храмова, а постоје само 53 прелаза. Покушаји да се ова или она парохија „пребаци” на поменуту конфесију нису ништа друго него отворена црквена рациjа, а то се ради отворено у корист „ПЦУ“. И поред декларативних изјава потоњоj о спремности за дијалог, у стварном животу се настављају поменуте непријатељске акције које онемогућавају почетак дијалога“, навео је митрополит Антоније.

Архиjереj је рекао да су заједнице Украјинске православне цркве у многим селима и градовима поново принуђене да опремају привремене просторије за богослужење и подносе тужбе, док мали број људи присуствује богослужењима у заплењеним црквама. Све ове одлуке и заплене храмова од присталица ПЦУ доносе се са циљем да посеју поделе и непријатељство између Украјинаца на терену и да их изазову на насилне сукобе, чиме се изнутра уздрма интегритет земље.

„Као управник послова Украјинске православне цркве, обратио сам се отвореним писмом нашем председнику В.А. Зеленском, као и амбасадорима европских и других земаља у Украјини и међународним организацијама за људска права. Међутим, за сада још нисмо добили никакав јасан одговор и још увек не видимо одговарајуће акције државе које би утицале на нормализацију ове ситуације у земљи“, рекао је митрополит Антоније.

Истовремено, нагласио је владика, упркос горе наведеним искушењима, Украјинска православна црква наставља да испуњава своју мисију међу народом Украјине, пружајући помоћ свим људима који су страдали у рату, избеглицама, отварајући заједнице у иностранству за збрињавање оних верника који су били принуђени да оду.

Управник послова УПЦ је на крају писма замолио православне јеарархе да наставе да се моле за свештенство и вернике Бориспољске епархије, као и за цео украјински народ.


Извор: Рravlife.org