Type Here to Get Search Results !

Архиепископ севастијски Теодосије: Провокације против Патријарха Руске Цркве доживљавамо као провокације против целе Православне Цркве


Архиепископ севастијски Теодосије, јерарх Јерусалимске Православне Цркве, примио је 18. јуна групу британских новинара из различитих новинских агенција. У разговору са њима Епископ Теодсије је посебно изјавио:


„Категорички се противимо свим провокацијама које неке западне силе спроводе против Његове Светости Патријарха московског и целе Русије Кирила. Не можемо прећутно гледати на нападе ове врсте, и сматрамо их незаконитим, непримереним поступцима против религиозног човека тако високог нивоа, који је прави духовни симбол савременог Православља.

Његова Светост Патријарх Кирил није учесник било каквог политичког сукоба. Он се, као човек мира, увек залаже за дијалог. И ми, као део Православне Цркве, на основу својих моралних и верских уверења, одбацујемо све врсте ратова, било какво испољавање насиља у било ком региону света.

Оптужбе на рачун Патријарха Кирила су лажне и неосноване. Још једном желим да истакнем да је Његова Светост увек позивао странке на помирење, позивао да се одрекну ратова и насиља.

Данас позивамо оне који се баве хушкањем на Западу против Његове Светости Патријарха Кирила да одустану од свог агресивног става не само према Његовој Светости, већ према целој Православној Цркви.

Изражавамо молитвену подршку Руској Православној Цркви и њеном Предстојатељу Патријарху Кирилу. Молимо Бога за прекид рата у Украјини, за могућност решавања свих политичких неслагања путем дијалога и промишљеног доношења одлука.

Провокације против поглавара Руске Православне Цркве доживљавамо као непријатељске акције Запада против целе Православне Цркве. Још једном желим да изразим осећање дубоке солидарности са Руском Црквом и уверење да ове неосноване оптужбе неће утицати на живот Руске Православне Цркве, њеног поглавара, свештенства и верника.

Његова Светост Патријарх Кирил је Поглавар за више од 100 милиона верника, не само из Русије и Украјине, већ и из многих других земаља света. Из његових уста увек су звучале проповеди о љубави, миру и милосрђу, позиви на помирење свих зараћених страна, одбацивање свих облика насиља и тероризма.“


Извор: Мospat.ru