Type Here to Get Search Results !

Владимир Радовић у емисији "Док анђели спавају": Вероучитељ - благослов Божји и поклон човеку

Вероучитељ Владимир Радовић, братанац блаженопочившег митрополита црногорско-приморског Амфилохија, био је гост новог издања емисије "Док анђели спавају", аутора и водитеља Марине Рајевић Савић. 


Митрополит Амфилохије је живео педесетничком љубављу

У првом делу разговора Владимир је са љубављу говорио о свом блаженопочившем рођеном стрицу, о митрополиту Амфилохију чији је живот био непрестано сведочење христолике љубави. Гост Марине Рајић Савић је поделио неколико личних сведочанстава и анегдота из времена одрастања уз духовног васкрситеља и препородитеља Црне Горе и приморја.  

У наставку разговора вероучитељ вождовачке Основне школе "Бранислав Нушић", говорио је о значају активног црквеног живота указујући да је свако место нашег живота благословено, те да га ми својим богослужбеним животом освећујемо, чинећи тако могућим да Београд доживимо као Свету Гору, али и Свету Гору као Београд. 

Несумњиво велики печат на васколико биће Владимира Радовића оставило је узрастање уз митрополита Амфилохија, али и стасавање у светом олтару у Световаведењској обитељи у Београду. Владимир је указао да су се митрополит Амфилохије и епископ Атанасије одушевљавали Христом бивајући загледани у вечност, а тај етос преносили су на све људе са којима су се сретали. 

Манастир за младог човека је подвиг одговорности, позив да у даљем свом животу буде спреман на све, рекао је гост новог издања емисије "Док анђели спавају", говорећи о дечачким данима које је проводио у Цетињском манастиру у окриљу кивота Светог Петра Цетињског. 

Вероучитељ је у српским школама наследник Светога Саве

Бити вероучитељ је дивно позвање, дивна част, то је благослов и поклон човеку. Вероучитељ је у српским школама наследник Светога Саве, он је учитељ, он је стуб, он је покретач, он је знак узвичника, он мора да заустави када крене како не треба, он мора колектив да пробуди јер ми смо просветитељи, а не помрачитељи. Вероучитељ има највише позвање у школи и то не сме да се заборави, рекао је вероучитељ Владимир Радовић говорећи о значају вероучитељске службе. 

У оквиру овог сегмента разговора гост Марине Рајић Савић говорио је о свом претходнику у вероучитељској служби, који је оставио велики и неизбрисиви траг у наведеној београдској школи на Вождовцу. Вероучитељ Владимир је посведочио о преображујућој сили светога храма, чија свештеност утиче на истинско васпитање деце полазника верске наставе. 

У завршном делу разговора Владимир Радовић је говорио на многе душекорисне теме, указујући да живот у Христу захтева усрдност, сталност, жртвену љубав и спремност да своје животно назначење испунимо.