Type Here to Get Search Results !

Патријархова подршка најбољим студентима се наставља


Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 16. јуна 2022. године у Патријаршијском двору у Београду студенте завршних година Медицинског, Електротехничког, Правног, Филозофског и Богословског факултета Универзитета у Београду, стипендисте Српске Православне Цркве.


Пре сусрета са Патријархом, у пратњи секретара Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке мр Сандре Дабић студенти су обишли Музеј Српске Православне Цркве, Библиотеку Српске Патријаршије, придворну капелу Светог Симеона Мироточивог, салу за седнице Светог Архијерејског Сабора и друге знаменитости Патријаршијског двора.

Стипендисте Теодору Стевановић, Стефана Повреновића и Стефана Симоновића, студенте Филозофоског факултета; Николу Шурјанаца и Зорана Јевтића, студенте Правног факултета; Стефана Стакића и Стефана Пајића, студенте Православног богословског факултета; Василија Стамболића, студента Електротехничког факултета; као и Соњу Лукендић, Исидору Арсеновић и Алексu Зубелићa, студенте Медицинског факултета; патријарх Порфирије је примио у свечаном салону где су гости у пријатељском разговору упознали Његову Светост са својим плановима за будућност, а посебно са њиховом жељом да се у својој професији усавршавају не само у земљи већ и у иностранству. Патријарх Порфирије је младе госте очински поучио и подсетио:

-Некада су српски владари стипендирали младе, као што сте ви сада, да се школују у иностранству. Стекавши знања у свету ти људи су се заиста враћали у Србију да помогну и стечена знања искористе за развој и добробит своје земље. Следећи пут када се будемо дружили желео бих да се упознам и са вашим родитељима, са онима који су вас одгајили и који су вас, како се то данас модерно каже, учили правим вредностима, а права вредност се налази само у љубави према другоме. Црква се одувек труди да пружи подршку младим људима у стицању знања, али и врлине, како би, присетимо се речи великог добротвора српског народа и оснивача фонда „Привредник“ Владимира Матијевића, млади били радни, честити и штедљиви; штедљиви у свему али не и у љубави према другима.

Свечаном пријему присуствовали су преосвећена господа епископи топлички и изабрани шабачки Јеротеј, хвостански и изабрани западноевропски Јустин и марчански Сава, главни секретар Светог Архијерејског Синода архимандрит Нектарије, директор Патријаршијске управне канцеларије архимандрит Данило, управник Информативно-издавачке установе Српске Православне Цркве г. Душан Стокановић.

Подсећамо, Његова Светост Патријарх г. Порфирије одлучио је да на почетку школске године 2021/22. додели годишње стипендије најбољим студентима факултета оснивача Универзитета у Београду. На пригодној свечаности на празник Света Три Јерарха у крипти храма Светог Саве патријарх Порфирије је уручио стипендије награђеним студентима завршних година Медицинског, Електротехничког, Правног, Философског и Богословског факултета. У том делу јеванђелске љубави и племенитом подухвату Српске Православне Цркве учествовало је и Српско привредно друштво Фондација „Привредник“, основано 1897. године са циљем да стипендира даровите ученике и студенте, а чијим радом председава Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије.


Извор: Инфо-служба СПЦ