Type Here to Get Search Results !

Митрополит Хризостом на Газиместану: Будимо јаки, верни и одани Христу


На Газиместану на Видовдан, 28. јуна 2022. године, Његова светост Патријарх српски г. Порфирије служио је парастос косовским јунацима од Косовског боја до данас, уз саслужење отачаствених архијереја.


Звучни запис беседе


Сабраним верницима се након парастоса обратио Његово високопреосвештенство Митрополит дабробосански г. Хризостом. Поздравивши Патријарха српског и браћу архијереје, као и сабрано монаштво, свештеномонаштво и свештенство, Митрополит је указао да је „Косово поље само симбол великог страдања српског народа од 1389. године до дана данашњега“.

„Ево нас пред Светим кнезом Лазаром као деца пред својим прадедом, дедом, оцем, да му се поклонимо и захвалимо за његову жртву. Као што је Господ изашао на Голготу Својом вољом, драговољно, да би страдао, био разапет ради спасења света, тако је и Свети кнез Лазар изашао на поље Косово са својом војском, да би управо овде жртвовао себе за оно што ми данас јесмо – српски народ. Народ који слави Христа Спаситеља, народ који слави ону веру, онај Крст часни и слободу златну за коју су се кнез Лазар и његова војска борили“, рекао је Митрополит Хризостом.

“Ми смо овде данас да обновимо свој завет, Косовски завет ‘земаљско је за малена царство а Небеско увек и довека’ “, рекао је Митрополит и подсетио на речи св. Василија Великог да „могу све да нам отму али Царство небеско и Бога у кога верујемо и кога исповедамо – нико нам не може отети или забранити“. Његово високопреосвештенство је подсетио и на речи Патријарха српског данас у Грачаници – да је Свети кнез Лазар српском народу поручио да тежимо ономе што је вечно и непролазно, а то је Христос Господ.

Сећамо се данас и свих оних који су страдали после њих под истим тим заветом, попут св. мученика Вукашина из Клепаца рекао је Митрополит у наставку и додао да је „тај исти завет он понео одавде са Косова, као и они који су страдали широм Херцеговине, Босне, Лике, Далмације, Хрватске, па све до данашњих дана“. Срби се управо у том Завету и обнављају и сједињују са Оним који је на Голготи дао Себе да се разапне, нагласио је Високопреосвећени.

“И када смо страдали и били на Голготи, на вису, никада нисмо веру изгубили у победу – то је оно што је красило управо потомство св. кнеза Лазара до дана данашњега”, нагласио је Митрополит Хризостом, који је додао да треба да будемо јаки, верни и одани Христу Господу као што је био Свети српски кнез.


Извор: Радио Слово љубве