Type Here to Get Search Results !

У Митрополији црногорско-приморској завршена настава веронауке и уручене дипломе за 1398 ученика


Саборност је једно од основних својстава Цркве Божије. Сви чланови Цркве су, по ријечима Светог Јустина Поповића, међусобно повезани богочовјечанском саборношћу – кроз Свете Тајне и врлине сваки од нас живи у свима и сви у свакоме. Црква и јесте сабирање, окупљање око Христа и у Христу Духом Светим. Ово се нарочито односи на сабрања дјеце и омладине око храмова Божијих, који кроз учешће у школама вјеронауке уграђују себе у Тијело Христовог – његову Цркву, примајући мноштво знања и врлина али и доприносећи активно животу поједничне парохије и Митрополије као цјелине.

О Видовдану, 28. јуна 2022. године завршена је настава у свим школама вјеронауке у Митрополији црногорско-приморској. Тим поводом, током јуна мјесеца, одржавани су свечани часови приликом којих је организована додјела диплома ученицима. На тим свечаностима дипломе је добило више од 1400 ученика, а остатак диплома ће бити подијељен у периоду пред нама.

У Митрополији црногорско-приморској постоји 47 школa вјеронауке у којима наставу држе свештеници, теолози и други оспособљени вјероучитељи. Укупно у школама вјеронауке ради 46 вјероучитеља и 11 хоровођа дјечијих хорова. На основу доступних података, у Митрополији вјерску наставу похађа укупно 1398 ученика.

Следећа важна активност Катихетског одбора и свих наставника са својим ученицима је организације Дјечијег сабора.

Дјечији сабор је на један начин и круна годишњег рада на пољу вјерске наставе јер се тада сагледа и оцијени постигнуто, а сам Сабор својим духом јесте награда за уложен труд. Зато је Дјечији сабор истински празник вјеронауке јер је он сусрет оног најврједнијег и најчистијег што имамо, а то су наша дјеца. Црква и јесте сабрање око Дјетета Младог и око оних који су прославили Дијете.


Извор: Радио Светигора