Type Here to Get Search Results !

У Тирани прослављена 30. годишњица избора Архиепископа Анастасија


Његово блаженство Анастасије је 24. јуна 1992. године изабран за архиепископа наше Цркве након атеистичког мрака“, објавила је прес служба Албанске православне цркве.


Јубилеј – 30 година од избора Архиепископа Анастасија за поглавара аутокефалне Албанске православне цркве – свечано је прослављен у петак, 24. јуна 2022. године, Светом архијерејском литургијом коју је у храму Благовештења Пресвете Богородице у Тирани служио Његово блаженство Архиепископ тирански и све Албаније Анастасије са Његовим преосвештенством Епископом билиским Астијем и многобројним свештенством.

Након службе, Епископ Асти је захвалио Архиепископу Анастасију на дугогодишњем труду на челу Албанске цркве и пожелео му много година.

Потом се верном народу обратио Његово блаженство Архиепископ тирански и све Албаније Анастасије, који је заблагодарио Богу за све што је омогућио да се оствари у протеклих 30 година. Говорио је и о догађајима који су претходили његовом избору за поглавара Албанске цркве од стране Светог синода Цариградске патријаршије.

Свештенство и верни народ потом су честитали свом поглавару, а деца из локалног школског кампа извела су песму коју су компоновали њему у част.

После успостављања демократије у Албанији, 24. јуна 1992. године, Васељенски патријарх је изабрао Митрополита Анастасија за првог архиепископа Албаније. То је такође означило и канонски почетак обнове аутокефалне Православне цркве Албаније.


Извор: Православие.ру