Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије у посети Бугарској Православној Цркви


Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије борави у вишедневној посјети Бугарској, на позив Митрополита ловчанског г. Гаврила.


Поводом празника Светог Јована Рилског, Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије у навечерје празника, 30. јуна, молитвено је учествовао у свеноћном бденију у Рилском манастиру, гдје се поклонио моштима овог Божијег угодника.

Јутрос, на сам дан празника, Свету архијерејску литургију су служили Високопреосвећени Митрополит ловчански г. Гаврило и Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије, Митрополит неврокопски г. Серафим, Епископ адријанопољски г. Евлогије, игуман рилског ставропигијалног манастира, као и викарни Епископ константиновски г. Михаил, уз саслужење свештенства Бугарске патријаршије, Румунске православне цркве, Српске православне цркве и других гостију.

На крају Свете литургије бесједили су Митрополит Гаврило и Митрополит Јоаникије, који је заблагодарио на добродошлици и љубави, истичући да иако је раније долазио да посјети манастир, ово је први пут да је у овом светом манастиру на Светој служби.

“Долазили смо раније да посјетимо, али ово је посебна радост и заиста изузетна повластица за све нас који смо се нашли овдје код моштију Светога Јована Рилског, да данас принесемо Богу молитве, заблагодаримо Богу на његовим даровима и посебно што је пројавио толику силу и благодат и чудеса преко моштију Светога Јована Рилског. Свима да буде срећан празник, и да Свети Јован Рилски буде свима вама на помоћ својим светим молитвама! Да вас прати у вашим животима, да вам помаже, у вашим искушењима и да увијек нађете, уз његову помоћ, излаз из свих тешкоћа и недаћа, да идете правим Божијим путем носећи крст свој, чувајући свету вјеру православну и идући путем Божијим, путем Христовим, путем који води у живот вјечни и Цараство небеско. Срећан празник и на многаја љета”, казао је у свом обраћању Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије.

Потом се игуман Рилског манастира захвалио уваженим гостима што су дошли да увеличају радост и заједно са братијом ове обитељи прославе овај празник.


Извор: Митрополија црногорско-приморска