Type Here to Get Search Results !

Света Гора: Празник иконе Богородице Продромске


Празник иконе Пресвете Богородице Продромске прослављен је у ноћи између недеље и понедељка, 24. на 25. јул 2022. године, у скиту Светог Јована Крститеља, познатом и као Продром, који припада манастиру Великој Лаври и један је од светогорских скитова настањен румунским монасима.


Свету Литургију је служио изасланик и викар Патријарха румунског Данила, Преосвећени Епикоп Варлаам, уз саслужење архимандрита Атанасије, настојатеља скита; архимандрита Кипријана, старешине капеле Народне Саборне цркве, као и други јеромонаси, свештеници и ђакони.

-Срећан сам што овде поред житеља ове свете обитељи налазим велики број поклоника из целог света, што показује велико поштовање које ужива Чудотворна икона Богородице Продромске, која је насликана и унета у овај свети храм пре скоро 160 година. Познато је да у многим црквама и манастирима у Румунији постоје веома верне и лепо украшене копије ове иконе и све их верни целивају са великим поштовањем. Игуман Атанасије је својим очима могао да види побожност народа Букурешта који долази у великом броју да се помоли пред Продромском иконом која се налази у капели Народне Саборне цркве. То што у скит Продром долазе поклоници током целе године заслужне су пре свега мошти Светог Јована Претече, али и ова Чудотворна икона, која је насликана и овде донета 1863. године, изводећи многобројна чуда на путу којим је ишла, чуда која су остала у сећању људи који сада са поверењем клече пред Њом и читају Њен акатист, истакао је владика Варлаам.

Скит Светог Јована Крститеља је настао од мање келије 1820. године од стране групе румунски монаха. Како за разлику од Срба, Руса и Бугара, Румуни немају свој манастир на Светој Гори, овај скит им служи за молитвена сабрања.


Извор: Румунска Патријаршија