Type Here to Get Search Results !

Грчки верници поново протестују против доласка расколника Думенка у Грчку


По други пут грчки верници су подигли глас у знак протеста због предстојеће посете „митрополита“ Епифанија Думенка, „предстојатеља“ расколничке „Православне цркве Украјине“.


У петак ујутру, 26. августа 2022, верујући народ града Кавале окупио се у близини седишта Митрополије Филипа, Неапоља и Тасоса како би митрополиту Стефану уручили писмо које је потписало 60 лица, преноси Aktines.

Верници желе да „још једном изразе своје свето негодовање због антиканонских поступака и предлога да се расколнички, квази-митрополит Украјине Епифаније Думенко позове у нашу свету земљу“, наводи се у писму.

Предстојатељ такозване „Православне цркве Украјине“ позван је да учествује у догађајима посвећеним Светом апостолу Павлу на острву Тасосу од  3. до 6. септембра 2022. заједно са грчким предстојатељем, архиепископом атинским Јеронимом и патријархом цариградским Вартоломејем. 

Раније овог месеца, више од 400 верника из Епархије уручило је протестно писмо митрополиту Стефану, молећи га да повуче позив упућен Думенку. Група од 17 светогорских монаха, са старцем Гаврилом на челу, учеником великог Светог Пајсија Светогорца, такође је и званично изразила своје огорчење и протест.

„Ви савршено добро знате да је општење с јеретицима и расколницима забрањено свештеним канонима. Свако ко се причешћује са изопштеним постаје и сам изопштен. Ако хоћете да се општите са расколниколницима, и сами ћете постати расколници. Да ли желите да постанете један од ових порицатеља наше вере? Била би срамота и штета да почините овај духовни злочин,“ пишу верници.

Верници моле свог архијереја да у последњем тренутку размотри ствар и да „не пристане на несвети пут лажног уједињења Православне Цркве са разним јересима“.

Саслужење са Думенком „препуниће чашу светог гнева и натераће нас да се дистанцирамо од свих ових незаконитих, антиканонских, издајничких радњи усмерених против нашег Православља“, наводе верници и додају да неће учествовати ни на једној Литургији са онима који учествују у овом „несветом чину“.

„Не остављајте нас више на милост и немилост непријатељима наше вере! Још једном Вас молимо да откажете посету расколничког Епифанија нашој земљи ради добра свих нас“, закључује се у писму.


За наш портал превод са енгелског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, Извор: Оrthochristian.com