Type Here to Get Search Results !

Патријаршијска награда уручена заменику премијера Мађарске Жолту Шемјену


Митрополит будимпештански и мађарски Иларион уручио је 13. септембра у згради Владе Мађарске потпредседнику ове земље, лидеру Хришћанско-демократске партије Жолту Шемјену, Орден славе и части (II степена). Ову високу награду политичару је доделио Његова Светост Патријарх московски и целе Русије Кирил поводом указивања помоћи Епархији будимпештанској и мађарској и поводом 60. годишњице његовог рођења.


„Овај значајан датум дочекујете пуни снаге и енергије“, рекао је митрополит Иларион, честитајући слављенику. „Као дугогодишњи блиски помоћник премијера Виктора Орбана, Ви предводите Хришћанско-демократску народну партију Мађарске и у савезу са партијом Фидес дајете значајан допринос развоју Мађарске, водећи рачуна да хришћанске духовне вредности настављају да буду основа развоја земље и благостања народа“.

Уручујући орден, архипастир је истакао: „Ово је заслужена награда. То је знак захвалности за Вашу пажњу према потребама Епархије будимпештанске и мађарске Руске Православне Цркве и признање Вашим изузетним заслугама у изградњи стабилне и просперитетне Мађарске“.

У одговору заменик премијера Мађарске изразио је срдачну захвалност Предстојаљу Руске Православне Цркве и истакао да активности за добробит своје земље доживљава као службу Христу.

Током разговора митрополит Иларион је са Ж. Шемјеном разговарао о различитим аспектима сарадње Епархије будимпештанске и мађарске Руске Православне Цркве Московске Патријаршије и државних органа Мађарске, посебно о наставку рестаураторских радова у Успенском Саборном храму и другим црквама епархије. У разговору је учествовао секретар епархије јереј Свјатослав Булах.


Извор: Мospat.ru