Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије: Дечји сабор је пројава љубави


Светом архијерејском литургијом коју јеу саборном храму Светог Јована Владимира служио Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије у Бару је јутрос почео XXI православни дјечји сабор који се ове године одржава под слоганом: Благо мени – дјеца Црне Горе свом Митрополиту Амфилохију.

Барски саборни храм је освећен прије шест година, молитвом и благословом православних Патријараха: јерусалимског Тефила III и српског Иринеја.

Митрополит Јоаникије је у литургијској бесједи подсјетио да је древни обичај да се прослављају годишњице освећења овако значајних храмова.

“Да заблагодаримо Богу на Његовим великим даровима, који је положио благословену мисао у срце нашег блаженопочившег Митрополита Амфилохија да се овдје подигне саборни храм, и који је покренуо тадашњег протојереја Богића Фемића да се избори за ову локацију која тада није била центар града Бара, али сада сигурно јесте”, рекао је Владика.

Додао је да град који нема свога храма и нема своје историје – није град.

“Овај саборни храм древноме граду Бару, који је пун древних светиња, постао је круна – златна круна славнога града Бара. Благодаримо Богу који је сабрао око овога светога храма велики број градитеља, добротвора, приложника… Не можемо сада поменути све појединачно, али свима благодаримо на њиховој доброти и на њиховоме труду. Њихова имена уписана су у љетопис овога светога храма и, што је најважније, уписана су у Божански љетопис и у Божанско памћење”, рекао је он.

Митрополит Јоаникије је рекао да благодаримо Богу за све: за оно што је досада било у овоме храму, за оно што се сада дешава и за оно што ће бити у будућности.

“Зато смо ове године спојили двије свечаности овдје у овоме светоме храму: и обиљежавање годишњице и дјечји сабор, сабор православне дјеце и омладине Црне Горе. Ово је дивни дјечји сабор који је установио наш блаженопочивши Митрополит Амфилохије. Годину – двије није могао да функционише због епидемије, али ево, слава Богу, дочекали смо и тај дан да наставимо са овим дјечјим сабором”, казао је Митрополит црногорско-приморски.

Нагласио је да није случајно што се сабор одржава у овоме храму.

“Овај храм више припада њима, младој генерацији која расте, него нама одраслима. И овдје имамо прилику, у овоме великоме храму да их све саберемо и да се сви овдје данас радујемо и прославимо Бога који благосиља дјецу”, нагласио је Владика Јоаникије.

Казао је да је Господ ради нас и нашега спасења постао дијете.

“Изједначио се са нама, примио људску природу, постао као једно од ове овдје присутне дјеце. И зато, када се сабирамо и, посебно, када сабирамо дјецу у храм Божји ми се радујемо радошћу великом и неизрецивом. Јер, видимо како се обнавља и народ и Црква Божија, поручио је Митрополит Јоаникије.

Након Литургије Митрополит Јоаникије је Златним ликом Светог Петра Другог Ловћенског Тајновидца одликовао групу родитеља са петоро и више дјеце: Радмилу и Милана Машановиће, Љупку и Новака Папане, Невенку и пок. Драгана Томиће, Радмилу и Драгишу Стевиће, Наду и Веселина Вучевиће, Славицу и Николу Поповиће, Милицу и Небојшу Брајовиће, те Дуду и Бора Јанчиће.


Извор: Митрополија црногорско-приморска