Type Here to Get Search Results !

Митрополит Антоније се састао са председавајућим Организације за културу и исламске односе Ирана


Дана 15. септембра у сали за састанке VII Конгреса светских и традиционалних религија у Палати мира и споразума у ​​главном граду Казахстана председавајући Одељења за спољне црквене псолове Московске Патријаршије митрополит волоколамски Антоније састао се са председавајућим Организације за културу и исламске односе Ирана Мохамедом Махдијем Иманипуром, који је био у пратњи директорке Одељења Центра за дијалог вера и култура Организације за културу и исламске односе Захре Рашидбејги.


Учесници састанка у пријатељској атмосфери разговарали су о сарадњи Руске Православне Цркве и муслиманских организација Исламске Републике Иран, као и о перспективама за наставак рада заједничке руско-иранске комисије за дијалог „Православље-Ислам“. М. Иманипур је позвао митрополита Антонија да посети Иран, који је са захвалношћу прихватио предлог. Разговарано је и о редовној сарадњи Одељења за спољне црквене послове са Културним представништвом при иранској амбасади у Москви.

Састанку су присуствовали заменик председавајућег ОСЦП-а архимандрит Филарет (Булеков), секретар за међурелигијске односе ОСЦП-а јереј Димитрије Сафонов и помоћник председавајућег Одељења за спољне црквене послове јереј Александар Јершов.

* * *

Организација за културу и исламске односе (ОИКС) Ирана је једна од највећих државних организација у овој земљи. Центар за међурелигијски дијалог је једна од њених јединица. Од почетка деловања групе за дијалог „Православље-Ислам“ 1997. године ОИКС организује ове сусрете иранске стране. Састанци се одржавају једном у две године у Техерану и у Москви наизменично. Последњи састанак одржан је од 4. до 10. маја 2018. године у Техерану.


Извор: Мospat.ru